Idén 735,7 ezer euró, vagyis közel 300 milliárd forint hívható le csak az idei évben abból az összesen mintegy kétezer milliárd forintos uniós keretből, amelyből a következő hét év során egészségügyi fejlesztési- és beszerzési programokat lehet finanszírozni az európai tagállamokban - írja Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a Facebook-posztjában.

Ez a politikus szerint tizenkétszer több pénzt jelent, mint az előző ciklusban. És csak a kérdés, hogy Magyarország és a magyar egészségügyi intézmények, illetve szakmai szervezetek mennyit lesznek képesek sikeresen lehívni ebből az összegből.

Az „EU4Health” programhoz rendelt mintegy 5,1 milliárd euró, vagyis nagyjából kétezer-milliárd forint célja, hogy a tagállami egészségügyi rendszerek megerősítésével és a jobb ellátás biztosításával az európai közösség hatékonyabban tudja kezelni a jövőbeni egészségügyi válságokat és jobban hozzáférhetővé váljanak a megfizethető gyógyszerek, illetve orvosi eszközök. A program költségvetésének mintegy egynegyedét az egészségfejlesztéssel és megelőzéssel összefüggő programokra fogják költeni a következő hét évben, kiemelt fontosságú például a rákellenes küzdelem támogatása - írja Ujhelyi István a Facebook bejegyzésében.

Csak a 2023-as esztendőben például több mint 300 millió euró áll rendelkezésre az egészségügyi válságkezeléssel kapcsolatos fejlesztések támogatására - írja a politikus.

  • 200 millió euró áll rendelkezésre a rákellenes programokra.
  • 20 millió euró a nem fertőző (például mentális) betegségekkel összefüggő megelőző munkára.
  • Szerepel a tervezetben egy közel 400 millió forintos tétel is, amelyet működési költségre igényelhetnek például egészségügyi szakmai szervezetek.

A politikus február 20-án egy kerekasztalhoz szeretné ültetni az egészségügyi szakmai szervezeteket és az érintett ágazat képviselőit, hogy közösen találják meg a legjobb megoldást a források elosztására.