A kormány konvergenciaprogramja azzal számol, hogy öt éven át folytatódik a fizetések meredek emelkedése, a terveik szerint a következő három évben 10 százalék körüli ütemben, ezt követően 7 százalékra mérséklődve nőhetnek a dolgozói keresetek.

Ez a jövedelemnövekedés a kormány számításai szerint alaposan húzza a családok költekezését, ami folyó áron számolva a 2017. évi 18 ezer milliárd forintos szinthez képest 26 ezer milliárd forintra hízhat 2022-re. A háziasszonyok azonban nem csak a nyugtát nézik, hanem azt is, mennyit kell majd cipekedniük bevásárlásból hazafelé, de így is mutatós lehet a mérleg a kormány számolása alapján, hiszen a megvásárolható javak mennyiségét nézve negyedével ugorhat a mérleg mutatója öt év alatt (26 százalékkal).

Ugyanakkor a blokkk.com szerint három ok miatt nem könnyű öt esztendőre előre számolni a családi költekezésben. (Hitele van? Rosszul járhat, ha erre nem figyel a törlesztésnél.)

Kitart-e a gazdaság lendülete?

A háztartások fogyasztási kiadásainak növekedési mutatói nem szakadnak el jelentősebb nagyságrendben - maximum 1 százalék különbség - a gazdaságnak a kormány számításai alapján várható teljesítményétől. Így nagy kérdés, hogy a gazdaság bírja-e a 4 százalék feletti folyamatos növekedést, ami a nemzetközi környezettől, a beruházási kedvtől és az uniós támogatások rendjétől különösen függ, amikben mostanában sok a bizonytalanság.

Lesz-e olyan nagy béremelés?

A másik kérdés a családi költekezés mérlegében, hogy a bérek, keresetek növekedési üteme kitart-e a kormány programjában vázolt ütemben. Jelenleg sokkal gyorsabban nőnek a keresetek, mint a gazdaság. Ennek oka pedig a munkaerő hiánya.

És ha nincs darabszámra elegendő munkaerő, akkor ahhoz, hogy visszajöjjön, vagy idejöjjön a munkáskéz máshonnan, hirtelenjében sokkal nagyobbat kellene ugrani a bérben. Erre pedig a vállalkozások nagy részének már nincs pénze. Tehát a munkaerő hiánya még marad egy darabig - vonja le a következtetést a blokkk.com.

Harapófogóban: munkaerőhiány és versenyképesség

A gazdasági teljesítménynél nagyobb béremelés - márpedig a nemzetgazdaság átlagában ez a jellemző - egy határon túl már rombolja a versenyképességet, rontja a termelékenységet, minél korszerűtlenebb az üzemi technológia, annál inkább. Ott, ahol a béremelési kényszer miatt eddig is faragni kellett az egyébként szükséges fejlesztésekből, nagy a baj és még nagyobb lesz a jövőben.

Így a kibocsátásnál jóval nagyobb ütemű béremelés hosszabb távon csak akkor tartható, ha a termelékenységet javító beruházásokkal fonódik össze. Ehhez pedig pénz kell, ugyanúgy, mint a béremelésekhez. Kérdés, lesz-e minden vállalkozásnak elégséges forrása. A válasz: minden vállalkozásnak ma sincs ehhez elegendő pénze.

Kép forrása: Shutterstock.