Több mint háromszor annyit fogyasztanak egy főre vetítve az ország legmódosabb ötödében, mint a legszegényebben - derül ki a KSH friss adataiból. Az idei év első felében a legszegényebb családoknál egy főre vetítve mindössze havi 41 022 forint jutott fogyasztásra, míg a legmódosabb ötödben 134 437 forint. Az átlagos költés 72 214 forint volt. A KSH ebben a statisztikájában csupán 5 részre "osztotta" a fogyasztókat, de nyilván ennél is nagyobb szakadék mutatkozna, ha több jövedelmi osztályt határoznának meg.

A mennyiségbeli különbség mellett nagy eltérés mutatkozik a fogyasztás szerkezetében is. Érthető módon a szegényebbeknél nagyobb arányt képviselnek a lakhatási kiadások és az élelmiszer is. Ez a két tétel a legalsó jövedelmi ötödben 58 százalékot visz el a fogyasztásból, míg a leggazdagabbaknál 41,5 százalékot. Ugyanakkor a kisebb arány is jóval magasabb összeget takar. A módos családoknál fejenként 55 700 forint jut élelmiszerre és lakhatásra, míg a szegényeknél 23 770.

A szegényeknél ennek két tételnek a magas aránya azt eredményezi, hogy szinte minden másra kevesebb telik (arányaiban, nem csak nominálisan). Ez alól mindössze egy termékkör kivétel, méghozzá a szeszes italok és dohányáruk, amelyre a teljes fogyasztás 4,6 százalékát (1 872 forint) költik, szemben a felső ötöd 3,5 százalékával (4 391 forint). Ebben a tekintetben a szegények minden más ötödöt leköröznek, ahol valamivel 3 százalék felett mozog ez az arányszám.

Szomorú, hogy egészségügyi kiadásokra nagyon kevés, mindössze 3,5 százalék (1 440 forint) jut a legszegényebbeknél, míg a legmódosabbaknál 4,6 százalék (6 220 forint). Kultúrára, szórakozásra  a szegényeknél mindössze 3 százalék (1 235 forint) fordul, a legmagasabb jövedelmi ötödben viszont 8 százalék (10 705 forint).

Visszatérve az élelmiszerekre, az alsó jövedelmi ötödben egészségtelenebbül is étkeznek, mint a jómódúak. A kenyér és gabonafélék aránya például magasabb, míg a halé, a gyümölcsöké és a zöldségeké alacsonyabb, amellett, hogy nyilván alacsonyabb minőségű termékeket is engedhetnek meg maguknak. A húsra fordított kiadások viszont kicsivel nagyobb arányban szerepelnek nálunk.