Egy tízmilliárd forintból felépült stadion fenntartási költsége az építmény korszerűségétől függően évi 200 millió és egymilliárd forint közé esik - idézi a Magyar Nemzet Muszbek Mihály sportközgazdászt. Ezt kéne a sportvállalkozásoknak kigazdálkodniuk, ám mivel jelenleg rengeteg közpénz áramlik a sportba, a pénzt csak részben kell piaci alapon előteremteni.

A szakember szerint a stadionfejlesztési program beindítása a létesítmények borzalmas állapota miatt helyes volt, a hiba abban keresendő, hogy nem a piaci igényekből indultak ki. A már megépített stadionok kihasználtsága 14 százalékos, azaz kevesebb, mint minden hatodik székre jut egy néző. Ugyanakkor még ilyen kevés szurkolónak sem jut elég parkolóhely.

QP | Quality Placement

Emellett nem reális azt feltételezni, hogy bármelyik magyar klubcsapat azért kap pénzt, mert bekerül valamelyik nemzetközi sorozat csoportkörébe. Álom azt hinni, hogy a sporton kívüli rendezvényekkel elő lehet teremteni a fenntartási költségek fedezetét, ez csak akkor lehetséges, ha szálloda vagy bevásárlóközpont is működik a létesítményben. Némi sanszot az adna, ha német vagy olasz mintára több klub használna egy stadiont.

A fotó forrása: Pixabay