A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők átlagosan 5,5 százalékos prognózisával, illetve a Bloomberg 5,8 százalékos szakértői előrejelzésével szemben mindössze 5,0 százalék lett az év/év infláció augusztusban - derül ki a KSH adataiból. Ez nem csak a várakozásokat múlja alul, hanem a júliusi 5,1 százalékot is. (A hetedik hónapban is meglepetést okozott az árindex, akkor a vártnál 1 százalékponttal lett kisebb az adat. Júniusban még 3,7 százalék volt a tempó.)

Havi összevetésben a júliusi, 1,3 százalékos növekedést meglepetésre 0,3 százalékos csökkenés követte.

A jelek szerint a hetedik havihoz hasonlóan ismét a feldolgozatlan élelmiszerek, azaz a zöldségek és gyümölcsök ára fékezte az inflációt (ez éves szinten 0,5-0,6 százalékpontos mínuszt jelent. További jelentős hatás, hogy az áfaemelésből szinte semmi sem látszik, különösen a piaci szolgáltatások terén, vagyis a válság közepette visszaeső kereslet nem engedte, hogy érvényesüljön az árakban a forgalmi adó felsrófolása.

Szintén lefelé szorította az árindexet, hogy a forint gyengülésének hatása május-júliusig már begyűrűzött, és immár az erősödés hatásai látszanak.