Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Mészáros József, a nyugdíjfolyósítással foglalkozó Magyar Államkincstár elnöke is beszélt a nyilvánosság előtt a nyugdíjrendszer olyan reformjáról, amelynek eredményeként a nyugdíj függene attól, hogy valaki felnevelt-e gyerekeket vagy sem - írja a Világgazdaság. Egy korábbi szakértői javaslatról van szó, amelynek lényege, hogy aki felnevelt legalább két gyereket és azok legalább középfokú iskolai végzettséget szereztek, az nagyobb nyugdíjra lenne jogosult.

Az indoklás szerint egyrészt, aki gyerekeket nevel, az nem tud annyit takarékoskodni idős korára, mint aki nem. Másrészt a gyermekek a felosztó-kirovó rendszer befizetői lesznek, akiknek a járulékai később hozzájárulnak a nyugdíjalaphoz, ezért segítik a nyugdíjasok ellátását. A plusz nyugdíjat a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási rendszer bónusz-malusz rendszeréhez hasonlóan kapnák a jogosultak. A változtatás csak a ma 35 évesnél fiatalabbakat érintené.

Szakértők szerint egy ilyen változtatás hátránya, hogy belül marad a felosztó-kirovó rendszeren, azaz nem mozdul el a valódi biztosítás felé, ahol mindenki a befizetései arányában számíthat kifizetésre. Nem oldja meg a kivándorlás kérdését, továbbá nem segít a minimálbéren bejelentett, ezért minimális nyugdíjjárulékot fizetők, így gyenge nyugdíjra jogosultak gondján és a népesség elöregedésén. Emellett igazságtalan azokkal a nőkkel szemben, akik vállalnának gyereket, de nem sikerül vagy felnevelnek kettőt, de azok nem érettségiznek le. Ettől függetlenül, ha a kormány akarja, akkor végigviheti akaratát.

A fotó forrása: Shutterstock