Az államháztartás központi alrendszere az év első öt hónapjában 1187,5 milliárd forint hiányt mutatott. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1243,2 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 1,2 milliárd forintos deficittel zártak, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 56,9 milliárd forintos többletet értek el.

Ez azt jelenti, hogy május végére az egész évre tervezett 1360,6 milliárdos cél 87 százaléka már elfogyott.

QP | Quality Placement

Idén májusban 106,1 milliárd forint volt a hiány a központi alrendszer esetén, ez nagyságrendjében hasonló az egy évvel ezelőtti havi adathoz.

A 2018. január-májusi időszakban továbbra is az elmúlt hónapok folyamatai jellemezték az államháztartást, ahol az uniós támogatások megelőlegezése és a növekvő adóbevételek emelhetőek ki. Az idei évre a kormány változatlanul 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol 4 százalék feletti gazdasági bővülés mellett - írja közleményében a tárca.

Az uniós kifizetések május végéig elérték a 993,1 milliárd forintot, ami a tavalyi első öt hónap összegének mintegy dupláját jelenti, míg bevételi oldalon 63,9 milliárd forintot számolt el a költségvetés.

Felfutóban vannak a hazai forrásból megvalósuló Modern Városok Program és az Egészséges Budapest Program beruházásai, valamint az egyes kiemelt közútépítési, illetve közúthálózat fenntartását célzó projektek is.

2018. január-májusa között az általános forgalmi adóból 62 milliárd forinttal, míg a személyi jövedelemadóból származó bevételek 107,2 milliárd forinttal emelkedtek 2017 hasonló időszakához képest.

A biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok pedig 120,9 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbi időszak teljesülését.

Az első négy hónapban is komoly volt már a hiány

Az első négy hónapban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1081,4 milliárd forint volt. Ezen belül a központi költségvetés 1119,5 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok 7,0 milliárd forint hiánnyal zártak, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 45,1 milliárd forintos többletet mutattak.

Tavaly az első négy hónapban 121,5 milliárd forintot tett ki az államháztartás központi alrendszerének hiánya.

Áprilisban 209,4 milliárd forint lett a havi hiány, szemben az egy évvel korábbi 76,5 milliárdos többlettel.

A január-áprilisi deficit az 1360,7 milliárd forintos egész évi előirányzat 79,5 százaléka.

A minisztériumi tájékoztató szerint az idei első négyhavi egyenleget elsősorban az uniós kifizetések és az egyes költségvetésből finanszírozott programok kiadásai - Modern városok program, Egészséges Budapest program, kiemelt közúti projektek, valamint az Erzsébet-táborok modernizálása - határozták meg.

Tavaly májusban az államháztartás központi alrendszere 91,8 milliárd forint hiánnyal zárt, 2017 első öt hónapjában a hiány 213,3 forintot tett ki.

A fotó forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt.