A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A befektetési szakemberek azzal kalkuláltak, hogy az idei adóváltozások a második félévben éreztethetik majd hatásukat a megtakarítások piacán. Becslések szerint bizonyos (többnyire éppen a pénzügyi intézmények célcsoportjába tartozó) rétegek 500 milliárd forintot meghaladó pozíciójavulása jelentkezhetett volna pluszforrásként az idén. A privátbankárok között akadt, aki ennek hatására akár a kamatverseny újraindulását is el tudta volna képzelni. A jelenlegi általános vélekedés szerint azonban az esetlegesen jelentkező többletet jórészt felemésztheti a tegnap minden korábbinál magasabbra jutó svájcifrank-árfolyam.

A nyugdíjpénzek sorsát is megpecsételi a frank - az árfolyam belföldi fogyasztásra és GDP-re gyakorolt hatásairól szóló cikkünk itt olvasható.

Svájci frank
ÁtlagárfolyamHitelnövekmény
(forint)(milliárd forint)*
Április204,49
Május212,80247
Június220,42193
Július 18-ig224,29155
*a teljes lakossági devizahitelnél
Forrás: MNB

 

Az alpesi deviza szárnyalása a Budapest Bank szakértői szerint már eddig is negatívan érintette − a növekvő fizetési problémákon túl is − a pénzügyi folyamatokat. Úgy vélik, ennek szerepe lehetett abban, hogy az szja-változások ellenére nem nőtt érezhetően sem a fogyasztás, sem pedig a megtakarítási állomány. Az UniCreditnél elmondták, a fokozott érdeklődés még nem érződik, de ügyfeleik jellemzően a fordulónap környékén jelentkeznek, amennyiben gondjaik vannak. A jelenlegi folyamatok alapján szinte minden banknál azt feltételezik, hogy megnő az érdeklődés a banki hitelkönnyítő megoldások, valamint augusztustól az állami árfolyam-rögzítési segítség iránt is.

Számításaink szerint azoknak, akiknek mostanában "árazzák" be hitelüket, ha júniusban 90 ezer forintos törlesztőrészletet fizettek, a július 14 ezer forintnál is jelentősebb emelkedést hoz. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján a Napi Gazdaság számításai szerint májustól mostanáig 600 milliárd forintos tehernövekedést hozott az erős alpesi deviza a háztartásoknak. A hitelállomány közel 12 százalékos emelkedésénél azonban az egyes adósok sokkal rosszabbul is járhattak. Az MNB devizaárfolyamokról közzétett adatsorából az látszik, hogy a hónap második felében induló árfolyam-emelkedés azután ki is tart.

Merre mehet az árfolyam?

Nem egységesek a szakértői vélemények arról, hogy a svájci frank árfolyama miként alakulhat a közeljövőben. Lapunk technikai elemzése itt olvasható.

A Raiffeisen devizapiaci elemzése szerint technikailag nézve jelentős a frank túlvettsége, emellett a menedékvaluta-státustól eltekintve fundamentálisan sem indokolt a további erősödés, az erősödő trend gyorsulása is fordulatra utal. Árokszállási Zoltán, az Erste makroelemzője azonban úgy látja, fundamentális okok is állnak a frank erőssége mögött. A folyó fizetési mérleg többlete például igen magas, a GDP 12-13 százalékára is rúghat idén. Svájc ráadásul nagyon alacsony inflációval jellemezhető ország, így az elemző szerint egyáltalán nem biztos, hogy néhány év múlva a jelenleginél érdemben gyengébb frankárfolyamot láthatunk.