Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője péntek reggel az MTI-nek elmondta: a legtöbb riasztás Pest, Somogy, Fejér, Veszprém és Zala megyéből érkezett, valamint Budapestről. A Margitszigeten fa dőlt egy fiatal nőre, a mentők életveszélyes koponya- és gerincsérüléssel szállították kórházba. Budapesten óránként 90-110 kilométeres széllökéseket mértek. A legerősebb - óránként 125 kilométeres - széllökést Balatonaligán regisztrálták.

Elsősorban fakidőlések, felsővezeték-szakadások miatt avatkoztak be a tűzoltók. A Somogy megyei Nemesdéden az orkán lesodorta a templom tetejét.

Kolláth Kornél, az Országos Meteorológia Szolgálat munkatársa az MTI érdeklődésére elmondta: a vihar rendkívül gyors mozgása miatt viszonylag későn, "a megcélzott 1-3 óra helyett csak 30-40 perccel korábban adtak ki narancs fokozatú riasztást Pest megyében".

A legmagasabb fokozatú piros egy órán át volt érvényben a Dél-Dunántúlon. Ugyanakkor szöveges tájékoztatásban már szerdán jelezték a 90 km/h feletti széllökések lehetőségét. Arra kérdésre, hogy nem lett volna-e indokolt piros jelzést kiadni a fővárosra, azt mondta: utólag értékelve talán szerencsésebb lett volna, mert Budapesten a legnagyobb széllökés elérte a 120 km/h-t is, azaz az orkán erejű fokozatot.