Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke módosítaná a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvényt. A képviselő teljesen nem tiltaná be a privát pirotechnikát, de jelentősen korlátozná – írja a 24.hu.

Schmuck a szigorítást balesetvédelmi, tűzvédelmi, környezet- és természetvédelmi, csend- és állatvédelmi szempontok alapján is indokoltnak tartja.

Jelentősen szűkítené azonban a tűzijátékok használhatóságát, aki durrogtatni szeretne, lakott területen kívül, magáningatlanon teheti. A pirotechnikus által felügyelt rendezvényi használat kivételével minden település belterületéről kitiltaná a tűzijátékot Vége lenne a szilveszteri lövöldözésnek is, a javaslat ugyanis a közterületi használatra vonatkozó tilalom alól például nem venné ki a szilveszter sem, és:

Állatvédelmi szempontból is nagyon aggályos a tűzijáték, hiszen a háziállatok nagyon megszenvedik és a hanghatás óriási megterhelést jelent a vadon élő állatokra is.

A tűzijáték nem elhanyagolható lég- és talajszennyezést is okoz. A tűzijátékozás miatt jelentősen megnő a levegő finompor és egyéb vegyi anyag (kén, nitrogén-oxid) szennyezettsége.