Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A beruházás tavaly év végén első fokon megkapta a környezetvédelmi engedélyt, ez ellen két zöld szervezet fellebbezett, de a kormánybiztos bízik benne, hogy hamarosan lezárul a másodfokú eljárás - mondta a kormánybiztos a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének a Társadalmi Egyesülések Országos Szövetsége közreműködésével rendezett konferenciáján.

A telephelyengedély-kérelmet tavaly ősszel benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalnak, a kormánybiztos arra számít, hogy tavasszal megkapják az engedélyt. Az ebben rögzített paraméterek alapján össze lehet majd állítani az erőmű létesítési engedélyének kérelmét. (Decemberi hír volt, hogy tovább üti Brüsszel Paks-2-t.)

Az LMP népszavazási kezdeményezéséről a paksi bővítésről Aszódi Attila kifejtette, hogy szükség van a biztonságos, zavartalan és megfelelő minőségű áramellátásra, erre a villamos energiáról szóló törvény is kötelez. Nem lehet ebből technikai kérdéseket kiragadni és politikai kérdésnek beállítani; ha valaki ezt teszi, akkor a folyamatos és biztonságos villamosenergia-ellátást veszélyezteti - hangsúlyozta.

Előadásában felidézte azt is: tavaly novemberben az Európai Bizottság megszüntette azt a kötelezettségszegési ügyet, amit a paksi projekt közbeszerzési kérdésében indított, azt állapította meg, hogy megfelelően járt el a magyar kormány, amikor a szerződéseket az orosz féllel megkötötte.

A bizottság előtt már csak az állami támogatások kérdése van nyitva, bízik benne, hogy ebben az ügyben is hamarosan megszületik a végső döntés, és a projekt megkapja a zöld jelzést - jelezte Aszódi Attila.