Most még nem az energiahiány lesz a nagyobb probléma, a föld alatti gáztárolók feltöltöttsége Európában átlagosan 80 százalék felett van, vagyis a téli időszakot túl lehet élni akkor is, ha az import teljesen megszűnik. Február végére ugyanakkor előreláthatólag leürülnének a tárolók.

Így igazából nem ez a tél, hanem a következő tél lesz kritikus, kérdés, hogy képes-e Európa felkészülni arra, hogy Oroszország helyett máshonnan pótolja a földgázt. Ugyanakkor nemcsak Európának van szüksége az orosz gázra, hanem az orosz gáznak is szüksége van vevőre - mondta Holoda Attila egykori energetikai helyettes államtitkár az ATV-ben.

Az oroszok szeretnek blöffölni

Szavai szerint az oroszok nagyon szeretnek blöffölni, most különösen, hiszen a háborús helyzet miatt sarokba vannak szorítva, de az országnak nincs más bevétele, kizárólag az energiahordozók. A szakértő szerint Európa meg fogja találni a megoldást, bár nem biztos, hogy könnyedén.

Jelenleg Európa kiszolgáltatott helyzetben van, de középtávon az oroszok kerülhetnek rosszabb helyzetbe. Elképzelhetőnek tartja, hogy Oroszország idővel különféle engedményekről fog egyezkedni, és újranyitja a vezetéket. Az európai lakosságnak az energiahatékonyságot kellene erőteljesen növelnie - mondta Holoda.

Áfát csökkenthetne a magyar kormány

Magyarországon a kormánynak még nem jutott eszébe hozzányúlni a 27 százalékos áfához, holott ez a drasztikus emelkedés, ami a fogyasztókat eléri, és ami piaci oldalról érthető - hiszen az energiaszolgáltatónak vissza kell kapnia a pénzt - hatalmas teher - tette hozzá a szakértő.

Jöjjön az ársapka, de csak okosan!

Az emelkedő energiaárak leküzdését célzó, hamarosan összeálló uniós javaslatok célja a csővezetékeken Európába szállított orosz gáz árának korlátozása. Holoda Attila szerint azonban ez egy kétélű fegyver, ugyanis ha sokáig tartják az ársapkát, az a piaci működést befolyásolja. Emiatt ugyanis nem fognak idejönni például azok az LNG-beszállítók, amelyek segíthetnének alternatív energiahordozóval kiváltani az orosz gázt.

Véleménye szerint az ársapka tüneti kezelésnek mindenképp jó, de mellé kell tenni olyan intézkedéseket, amelyekből kiderül:

  • hogyan hozunk be új alternatív energiahordozókat,
  • hogyan találunk új gázforrásokat,
  • hogyan érjük el kevesebb energiával az eddigi komfortszintet?

Az ipar különösen rosszul jár

Az ipar jobban megsínyli az energiahelyzetet Magyarországon. Az volt a szerencse, hogy az ipari szereplők jelentős részének hosszabb távú szerződése volt, ám ezek futottak ki augusztus végére, most viszont a legrosszabb ütemezésben kellett megkötniük az új szerződéseiket, amikor a legmagasabb a piaci ár.

Az iparban sok lesz a csődhelyzet, sokan fognak tönkremenni vagy legalábbis leállítják a működésüket. Ráadásul nincs gyors megoldás. Kiutat jelenthet valamiféle energiaközösségek létrehozása, ahol a szereplők közösen alternatív és hagyományos energiahordozók valamilyen keverékében gondolkodva keresnek megoldást - tette hozzá a szakértő.