Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tegnap délután, véres harcok árán az északról érkező orosz csapatok bevették az egykori atomerőmű területét, ahol a mai napig dolgoztak emberek a maradék nukleáris hulladék eltakarításán. A csernobili atomerőművet lefedő szarkofág az Ukrajnát és Fehéroroszországot elválasztó határ mentén fekszik, a zóna felügyeletéért is felelős Ukrajna atomenergia-ügynöksége szerint, az egykori erőmű körül mérhető radioaktív sugárzás lényegesen megnőtt. A csatározásokról szóló tegnapi hírekben már jelezték, hogy az esetlegesen becsapódó lövedékek és a gépesített egységek mozgásától önmagában nagy mennyiségben kerülhet sugárzó por a levegőbe.

A Koronavírus vakcináció oldal információi szerint  itt-ott elkezdődött a "jódtabletták" keresése a gyógyszertárakban.

Az oldalt szerkesztő Dobson Szabolcs szakgyógyszerész posztjában nyugalomra int és megjegyzi, hogy valójában nem jódról, hanem egy jodid sóról van szó, ami nagyon nem mindegy.

Hangsúlyozza, hogy

szükség esetén a sugárvédelmi célokból alkalmazott készítményeket állami raktárakból és állami intézkedésre osztják szét.

Hozzáteszi azt is, hogy a 40 év felettieknek nem kell ilyet szedniük csak nagyon magas radioaktív jodid kitettség esetén, mert az ő pajzsmirigyműködésük már más és nem fenyegeti őket a radioaktív jodid felhalmozódása.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

 

A nukleáris veszély esetén alkalmazandó jódproflaxisról a katasztrófavédelem honlapján részletes leírás található, ahol szintén hangsúlyozzák, a kálium-jodid tablettát csak központi utasításra és csakis indokolt esetben szabad bevenni. Amennyiben központilag nem kerül elrendelésre a jódprofilaxis, a kálium-jodid tabletták bevétele nem javasolt, mivel indokolatlan esetben a kockázat nagyobb, mint a haszon.

Az alkalmazás az életkortól és az egészségi állapottól is függ, a gyógyszerhez csatolt utasítást be kell tartani!