A sokak által "Európa utolsó diktátorának" nevezett Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök orosz állami TASZSZ közölte, miszerint a közvetlen szárazföldi katonai bevetéseket muszáj elkerülni, nehogy "tényleges" háborúvá alakuljon a helyzet. Lukasenka úgy tudja, hogy az oroszok csak üzemanyag telepket és a katonai infrastruktúrát vették célba, ez pedig civilekre nem veszélyes. Sajnos azonban a képek másról tanúskodnak, reggel óta 8 civil áldozatról számolt be Ukrajna.

Fehéroroszország az egyik leghűségesebb szövetségese Putyinnak, aki a konfliktus újraélesítésének keretében kezdésnek 30 000 katonát küldött Ukrajna északi szomszédjába hadgyakorlatozni. A gyakorlatoknak egy nappal Putyin végzetes bejelentése előtt, vasárnap kellett volna véget érnie, de ehelyett kitolták annak időtartamát, mostanra nyilvánvalóvá vált okokból. Közben az Aljazeera az ukrán védelmi erőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Belaruszból Grad-rakétákat lőttek Ukrajnára.

Lukasenka szerint az ukrán elnök Volodimir Zelenszki hibája, hogy nem tudta megakadályozni a háborút, pedig erre ígéretet tett. Elmondta, hogy ha már úgy is tisztában van hogy "veszíteni fog a világ második (vagy első) legerősebb serege ellen," akkor talán érdemesebb volna befejezni most, mielőtt még jobban eldurvulna a helyzet.

A fehérorosz elnök a kínaiak "bölcsességét" is dicsérte a katonai találkozón. Szerinte okosan jártak el azzal, hogy nem ítélték el az bevonulást, Lukasenka azt mondja végre beszélni kéne a feleknek, hogy elkerülhető legyen minden további felesleges vérontás. Mondja ezt megfeledkezve arról, hogy a nyugati felek hetek óta intenzív diplomáciát folytattak Putyinnal, aki mindvégig konzekvensen tagadta, hogy bármilyen támadásról is szó lenne.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.