Az érkező menekültek közül legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 291 ember, köztük 66 gyermek elhelyezését és odaszállítását a rendőrséggel együttműködő hatóságok oldották meg - olvasható a police.hu-n.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

A katasztrófavédelem közleménye szerint a határon és szükség szerint a budapesti pályaudvarokon is segítik az Ukrajnából menekülőket, szombat óta 20 helyszínen vannak jelen. Hétfőn a már napok óta működő központi, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyei operatív törzs mellett a fővárosban, Pest és Nógrád megyében is területi irányító törzs alakult, ezek szervezik és koordinálják a segítséget igénylők fogadását, szálláshelyre történő szállítását, elhelyezését és ellátását. A katasztrófavédelem központi operatív törzse gyűjti össze és koordinálja a szállásokkal kapcsolatos felajánlásokat.

Azokat, akiknek nincs hová menniük, kereskedelmi szálláshelyeken és egyéb szállásokon helyezik el úgy, hogy a családok együtt maradjanak. Az elmúlt napokban tábori ágyakat és hálózsákokat szállítottat a központi raktárából a nyíregyházi raktárbázisára, ezek Szabolcs megyei szálláshelyekre kerültek.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint mintegy félmillióan menekültek el Ukrajnából az orosz invázió múlt heti kezdete óta - írja az Instagramon a The New York Times. Körülbelül felük Lengyelországba távozott, mások Magyarországra, Moldovába, Romániába és Szlovákiába mentek. A háború kitörése miatt a 18 és 60 év közötti férfiaknak Ukrajnában kell maradniuk.

Az ENSZ becslése szerint a következő napokban és hetekben akár négymillió menekült érkezhet Ukrajnából.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.