Magyarország különböző fertőző betegségek elleni, nemzetközi viszonylatban is kimagasló átoltottsága legnagyobb részben orosz oltóanyagoknak köszönhető - lobbizott az orosz vakcina mellett mai Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter.

A kormány feladata annak biztosítása, hogy ha a világ bármely pontján biztonságos vakcinát fejlesztenek ki, akkor az minél gyorsabban a magyar emberek rendelkezésére álljon. Ennek jegyében állapodtak meg az orosz egészségügyi miniszterrel arról, hogy magyar orvosok és járványügyi szakemberek a helyszínen tanulmányozhatták az orosz vakcina fejlesztésének és gyártásának folyamatát. Az orosz laboratóriumok meglátogatását követően a küldöttség tagjai a legmodernebb technológiai színvonalról és a legmagasabb szintű szakmai hozzáértésről számoltak be - idézte Szijjártó Pétert az állami hírügynökség.

A miniszter rendkívül felelőtlen dolognak nevezte, hogy "baloldali politikusok kétségbe vonják a magyar orvosok és járványügyi szakemberek szakmai álláspontját, politikai kérdést akarnak csinálni az Oroszországban gyártott oltóanyagok ügyéből". "Jobb lenne, ha a baloldali politikusok nem rombolnák a magyar egészségügyi szakemberekbe vetett bizalmat, nem akadályoznák a védekezést és nem csinálnának politikai kérdést az oltásból (is)" - idézte a miniszter az MTI.

DK: az EU által engedélyezett oltással oltasson a kormány!

Szijjártó Péter hétfőn jelentette be, hogy hatezer ampullányi orosz vakcina érkezett Magyarországra. A hírt Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője kommentálta, szerinte a miniszteri bejelentésből csak az nem derült ki, hogy a bevizsgálatlan uniós engedéllyel nem rendelkező, "az orosz emberek és a tudósok által is széleskörben elutasított" vakcinából kinek és miért hoztak Magyarországra. A DK azt követeli, hogy a kormány "ne riogassa tovább az embereket az orosz vakcinával", hanem oltson az Európai Unió által engedélyezett, biztonságos német-amerikai vakcinával. A szóvivő szerint "az EU megint elvégezte a munkát a magyar kormány helyett", bevizsgálta és engedélyezte a biztonságos német és amerikai vakcinát, sőt Magyarországra is küldtek belőle. Ha Orbán Viktor miniszterelnök "orosz, türk vagy más keleti diktátoroknak akar udvarolni, akkor küldjön nekik bonbont vagy esetleg virágot, ne a magyarokat fenyegesse ismeretlen vakcinákkal történő emberkísérletekkel" - fogalmazott az ellenzéki párt szóvivője.