„Azonnali tűzszünetet szeretnénk, béketárgyalásokat, és szeretnénk, ha végre elérnének egy békemegállapodást, amely véget vetne annak, hogy ártatlan emberek halnak meg” – fogalmazott Szijjártó Péter a BBC Hard Talk műsorában.

A miniszter szerint a kormány álláspontja egyértelmű a háború kezdete óta. A lehető legerőteljesebben elítélik a háborút, valamint kiállnak Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Számukra a prioritás az, hogy emberi életeket mentsenek. Ha a háború eszkalálódik, és elhúzódik, az azt jelenti, hogy egyre több ember veszíti el az életét.

Szijjártó Péter szerint nagyon rossz lenne, ha a NATO részt venne ebben a konfliktusban, „mert az a harmadik világháború” kitörését jelentené másnapra. A béketárgyalásokat azért sürgetik minden releváns fél részvételével, hogy lezárulhasson a konfliktus, „mert túl sokat szenvedünk, és az ukrán emberek is túl sokat szenvednek”.

Az energiaellátás fizikai kérdés, ezért kell együttműködni

A háború gazdasági vetületéről, az orosz energiáról azt mondta a miniszter: az energiaellátás fizikai, nem pedig ideológiai és politikai kérdés. Mert ideológiával vagy politikai nyilatkozatokkal lehetetlen ellátni a gazdaságot gázzal vagy olajjal, vagy felfűteni a házakat és lakásokat.

Tehát ameddig az infrastrukturális hálózat arra kényszerít bennünket, hogy együttműködjünk az oroszokkal abban, hogy biztosítsuk országunk biztonságos energiaellátást, addig együtt kell működnünk velük és együtt is fogunk működni velük

– mondta Szijjártó Péter, aki álhírnek nevezte, hogy új megállapodások születtek volna Oroszországgal. A gázzal kapcsolatban az utolsó hosszú távú szerződést 2021-ben írták alá, majdnem két évvel ezelőtt. Van egy hosszú távú olajszerződésünk is, amelyet sok évvel ezelőtt írtak alá.

Ahhoz, hogy gázt kapjon hazánk Azerbajdzsánból, számos infrastrukturális fejlesztés szükséges Európa délkeleti részén. „Kapcsolatba léptünk az Európai Bizottsággal a román, a bolgár, a görög és a török kollégákkal együtt annak érdekében, hogy finanszírozást biztosítsunk az ilyen projektekre. Felvettük a kapcsolatot a lengyelekkel is, mivel kibővítik a kapacitásaikat az LNG terén, tehát ha több LNG érkezik Lengyelországba, akkor onnan is tudunk vásárolni, de mindez 3-4 éven belül fog megtörténni” – jegyezte meg a tárcavezető.

Olcsó ukrán gabonától fulladozó Kelet-Európa

Az ukrán élelmiszerimport blokkolására vonatkozó kérdésre Szijjártó Péter kifejtette: nem mi vagyunk az egyedüliek és az elsők, akik ilyen döntést hoztak. A megállapodásunk célja az volt, hogy Ukrajnát támogassuk az onnan kiinduló gabona és egyéb élelmiszerek exportjában a világ azon részeire, ahol az ukrán export hiánya élelmiszerhiányt okozhat. Ez volt az eredeti célkitűzés.

Az exportált gabona és élelmiszer azonban beszorult Közép-Európában. „Nem ez volt a megállapodás, nem ez volt a cél, és nem ebben állapodtunk meg. A gabona és egyéb élelmiszerek, amelyek elárasztották Közép-Európát, különösen Magyarországot, óriási nehézségeket okoztak a magyar mezőgazdaságnak” – mutatott rá a külgazdasági miniszter.