A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Jelentős nagyságrendű orosz tőke mozog a régióban, jellemzően amerikaiakkal keveredve, s együtt elsősorban több országot lefedő portfóliókat, piacot keresnek, cégeket vásárolnak fel, amelyekben az ingatlanok állománya is számottevő − mondta lapunknak Borbély Gábor, a CB Richard Ellis régiós vezető elemzője. A magyarországi jövedelemtermelő ingatlanok azonban nem tartoznak az általuk megcélzott kategóriába − tette hozzá −, s mivel kevés orosz cég telepedett meg az országban, így a bériroda-piaci jelenlétük sem meghatározó.

Sláger lett

Ennél intenzívebb a lakáspiaci mozgásuk, emellett − mint Kovács László, a hévízi Exkluzív Ingatlan ügynökség tulajdonosa fogalmazott − Hévíz környékén gyakorlatilag ők tartják életben a piacot. Nemcsak a vásárlásaikkal, hanem az ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatások igénybevételével is. Az Oroszországból érkezők körében Hévíz és környéke olyan sláger lett az utóbbi időben, mint néhány éve a csehországi Karlovy Vary, ahol szinte mindent fölvásároltak.

Hévíz adottságai mellett a vásárlásokat a magyarországi ingatlanszerzéssel járó különleges vízum is motiválja, mert ilyen olcsón máshol az EU-ban nem juthatnának ingatlantulajdonhoz − hangsúlyozza Kovács László. Az oroszok nagyon jól ismerik az itteni piacot, alaposan tájékozódnak, tisztában vannak az árakkal, tudják, mi mennyit ér − mondta el a szakember. A megállapodás és az aláírás után a kinti bankból utalják a vételárat − még nem fordult elő, hogy valaki meggondolta volna magát.

A jó minőség alapelvárás

A cégvezető szerint az oroszok csakis a rendezett, tiszta környéket, illetve ingatlanokat keresik, értékelik a korszerű gépészetet, járatosak a fűtéstechnikában, leromlott, felújításra váró házakkal egyáltalán nem foglalkoznak, a jó minőség alapelvárás. A döntően középosztálybeli vevők 10 millió forinttól akár 70-80 millióig vásárolnak, kétharmaduknak 20 millió forint a felső határ. A megszerzett sorházi lakásokat, apartmanokat, házakat gyönyörűen berendezik, s az üres időszakokban sem gondolkodnak bérbeadáson − mondja Kovács László, aki szerint a sármelléki repülőtér működése, az orosz járatok beindítása tovább lendíthetne a forgalmon.

A csúcsminőség iránti igényt hangsúlyozza Aczél Mária, az Elite Ingatlan tulajdonosa is, aki szerint Budapesten a drága, több száz milliós villák környékén bukkannak fel néha orosz kuncsaftok. A középkategóriás fővárosi kínálatban egyedül a belvárosi, jó állapotú, 20 millióig kínált lakások jöhetnek szóba a kisszámú orosz vevőkörben, akik jellemzően mind valamilyen magyar kötődéssel rendelkeznek − mondta a Napinak Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó tulajdonosa.