Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke elmondta: az idén tizenötödik alkalommal megrendezett versenyen a Magyarország tortája címet Fodor Sándornak, a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának Napraforgó elnevezésű tortája nyerte el, amelynek főbb alkotóelemei a pirított napraforgó, a vilmoskörte, a méz és a csokoládé.

Magyarország Cukormentes Tortája pedig idén a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült alkotása, a Beszterce rózsája névre keresztelt alkotás nyerte. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg ezt a versenyt.

A nyertes cukormentes tortát a Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián készítette. Az erről kiadott közlemény szerint az elegáns küllemű, harmonikus ízvilágú, hozzáadott cukor nélküli tortában a sárgabaracké a főszerep. A gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt a piskótában is szerepel barackmagliszt formájában. Friss íze remekül passzol a dióval és az étcsokoládéval, a párosítás a tradicionális magyar süteményeket idézi.

Forrás: Egy Csepp Figyelemt Alapítvány
Forrás: Egy Csepp Figyelemt Alapítvány

A Beszterce rózsája a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenkénti energiatartalma 206,3 kcal, míg szénhidrátértéke 12,4 gramm, így a cukorbetegek számára is jó választás lehet. A torta laboratóriumi vizsgálatait a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte. 

„A leginnovatívabb recept” különdíjat a 77 Elektronika Kft. felajánlásával a szegedi Reök Kézműves Cukrászda cukrászai, Novák Ádám és Dovalovszky Barbara nyerte a Szeszélyes dió nevű tortával.

A legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült tortáért a Diabess Kft. különdíját Karikó Orsolya, a Vanília & Gelarto Cukrászda cukrásza kapta Erdei Nimfa nevű tortájával.

Az Országházban tartott sajtótájékoztatón bemutatták a Solymár gyöngye nevű Szent István-napi kenyeret is, valamint az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás tortáját is, amely a Nimród fantázianevet viseli.

A győztes tortákat a nagyközönség augusztus 20-tól az ország számos cukrászdájában megkóstolhatja.