Soha nem látott magasságba emelkedtek az árak idén a báránypiacon. A drágulás hátterében részben a brexit áll, emiatt ugyanis hiány alakult ki az uniós piacon, a kereslet pedig felfelé húzta az árakat - mondta a Magyar Nemzetnek Mezőszentgyörgyi Dávid, a Juh- és Kecskeágazatért Egyesület Elismert Szakmaközi Szervezet ügyvezetője.

Az áruhiány mellett új piacok nyíltak, az arab fogyasztók által támasztott kereslet miatt. Emellett Izraelbe sokkal nagyobb lett az export. A szakember szerint a legkeresettebb 20–24 kilós kategóriában 1650 forintot kínálnak egy élő bárány kilójáért. A csontos hús 4000 forintnál kezdődik, az értékes húsrészek pedig jóval drágábbak. Az előrejelzések szerint a kedvező piaci tendencia a következő néhány évben is megmaradhat. A pozitív folyamatokat erősíti az is, hogy az anyajuhok évi ötvenezres fogyása megállt, ebben az évben nem várnak visszaesést a szakemberek. 

Az ügyvezető szerint a magas árak miatt most kell az érintett gazdáknak beruházásokat megvalósítaniuk, emellett a tartalékolásra is figyelniük kell a magas takarmányárak miatt.