A feldolgozóipari ágazatok áprilisi belföldi értékesítési árai márciushoz viszonyítva összességében 0,2 százalékkal emelkedtek. Nőttek az árak a kohászat, fémfeldolgozásban (0,9 százalék), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (0,7 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában és a gumi-, műanyag- és építőanyagipar (0,6 százalék), területén.

Viszont a gyógyszergyártásban 2,3 százalékkal, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában és a járműgyártásban 1,1 százalékkal, valamint a villamos berendezés gyártásában 0,3 százalékkal csökkentek az árak, míg a többi feldolgozóipari ágazatban a gyakorlatilag az előző havi szint körül alakultak. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágban a termelői árak áprilisban az előző havihoz képest 0,9 százalékkal nőttek.

A 2011. azonos időszakival összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok áprilisi belföldi értékesítését 7,1 százalékos áremelkedés jellemezte; ezen belül a legnagyobb mértékűt ismét a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (22,9 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (12,7 százalék), valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (9,8 százalék) mértek. 2011 áprilisához viszonyítva 5,2 százalékkal alacsonyabbak lettek az árak az egyéb feldolgozóipar és javításban, 4,0 százalékkal a gyógyszergyártásban, 1,4 százalékkal a textil- és bőriparban. A többi feldolgozóipari ágazatban 2,1 és 4,4 százalék között nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 7,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbihoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 áprilisában az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,8, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban pedig 0,6 százalékkal emelkedtek az árak. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 0,4, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai pedig 0,3 százalékkal csökkentek.

A tavalyi év azonos hónapjához képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 8,7, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,4, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 3,8 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 áprilisában az előző havihoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek, a 2011. áprilisinál 7,1 százalékkal magasabbak voltak. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 1,2, az amerikai dollárhoz képest 1,7 százalékkal; a 2011 áprilisában jegyzett árfolyamokhoz viszonyítva az euróhoz mérten 11,4, a dollárhoz mérten 22,4 százalékkal gyengült.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2012. áprilisi alakulásáról szóló Eurostat-sajtóközlemény 2012. június 4-én jelenik meg.