Az egyik vezető citybeli adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision kimutatása szerint a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) díja a kedd délelőtti londoni kereskedésben 289 bázispont körül mozgott a 296 bázispontos előző esti záró után.

Az év elején még 400 bázisponthoz közeli magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon.

A kedden kialakult árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg 290 ezer eurónál kevesebb éves díjat kérnek középárfolyamon minden 10 millió dollár magyar államadósság után a befektetőktől az irányadó ötéves futamidőre. A magyar CDS-kontraktusok így most több mint 100 ezer euróval olcsóbbak, mint az idei év elején.

A CDS-tranzakciók árazásai azt jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási ügyletek vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az adott szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának távlati rizikóját.

A CMA számítási modellje szerint a jelenlegi magyar CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 18 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza Magyarország mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását ötévi távlatban.

E mérce szerint a piaci szereplők az euróövezeti tag Görögországot pontosan háromszor kockázatosabb adósnak tekintik, mint Magyarországot. A 955 bázispontos keddi görög CDS-árszint alapján ugyanis a londoni adósságpiac jelenleg 54 százalékos halmozott valószínűséggel számol Görögország törlesztésképtelenné válásával az irányadó ötéves időtávlatban, vagyis a piaci szereplők nagyobb halmozott esélyt látnak arra, hogy Görögország öt éven belül törlesztésképtelenné válik, mint arra, hogy nem.

Londoni felzárkózó piaci elemzők már a keddi ismertetés előtt derűlátással nyilatkoztak a magyar kormány strukturális reformcsomagjáról. A JP Morgan bankcsoport londoni részlegének elemzői a múlt héten Magyarországon jártak, és tájékozódó megbeszéléseikről minap Londonban kiadott beszámolójukban azt írták, hogy Budapesten bemutatták nekik a kormány által megtárgyalt részletes kiadáscsökkentési intézkedések listáját. A JP Morgan citybeli szakértői közölték, hogy az általuk látott intézkedési tervek "összességében jól célzottnak" tűntek számukra a versenyképesség javítása, egyben a 2012 utáni időszak államháztartási hiánycsökkentése szempontjából.

Egy másik globális pénzügyi szolgáltató, a Morgan Stanley londoni felzárkózó piaci elemzői e héten összeállított előrejelzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy ha a kormány az előzetes értesüléseknek megfelelő szerkezetű - kétharmad részben a kiadási oldalt érintő - intézkedéscsomagot valósítja meg, és a csomag hitelesnek bizonyul a piacon, az sokkal fenntarthatóbb pályára állíthatja a hazai össztermékhez mért magyar államadósság-rátát, és megállíthatja - sőt akár vissza is fordíthatja - a magyar hitelminősítői besorolások "lecsúszását".