Az európai jövedelmi rangsoron 2010 és 2019 között a román társadalom viszonylag széles része, lényegében a legalsó negyeden kívül mindenki feljebb tudott lépni - írja a G7.  Leginkább a tehetősebb rétegek tudtak előrelépni, a legfelső román jövedelmi negyed helyzete 2010 és 2019 között átlagosan 21 százalékponttal javult a PPS-ben mért, tehát az országonként eltérő árszínvonallal kiigazított európai jövedelemrangsoron.

A 85. román jövedelmi század például 2010-ben még csak az unió lakosságnak nagyjából 15 százalékát tudta megelőzni a jövedelmek rangsorán míg 2019-ben már az EU-s állampolgárok 35 százalékát hagyták maguk mögött a keresetükkel. Így a bérfelzárkózás Romániában a társadalom szélesebb körén lendített és jellemzően valamivel nagyobbat a magyarországi változásokhoz képest. A 85. magyar jövedelmi századba tartozók például 2010-ben az uniós lakosság 29, majd 2019-ben 38 százalékánál kerestek többet

Ha az euróban mért jövedelmeket vesszük alapul, vagyis lényegében azok vásárlóereje helyett az abszolút értéküket hasonlítjuk össze, akkor egyelőre még nem látható a román bérek magyarokéhoz való felzárkózása, ugyanakkor a románok gyorsabb előmenetele így is látványos. Az egyes román jövedelmi századokba tartozók helyezése rendre elmarad az adott magyarországi csoportokéihoz képest.