Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász az ATV-nek azt mondta, becslései szerint akár 200 ezer ember is kieshet a társadalombiztosítási rendszerből járulékelmaradás miatt, július 1-től ugyanis három hónapnyi elmaradás után már fizetni kell az ellátásért, így egy háziorvosi vizit akár 10 ezer forintba is kerülhet - derül ki az ATV Hiradó riportjából.

Az ATV-nek nyilatkozó egészségügyi közgazdász azt javasolja, hogy az Egészségbiztosítási Alap ügyfélszolgálatán érdeklődjön az, aki bizonytalan, különösen azok, akik az elmúlt hónapokban vesztették el a munkájukat a koronavírus miatt vagy nem tudják biztosan, hogy fizet-e utánuk tb-t a munkáltatójuk.

A szigorítás elvileg egységes közteherviselésre buzdít, a bírálók szerint viszont újabb konfliktusokhoz vezet orvos és beteg között. A változás ugyanis egyedül a sürgősségi ellátást nem érinti, az viszont, hogy mi számít annak, nem minden esetben egyértelmű - állítja Komáromi Zoltán háziorvos, egészségügyi szakpolitikus (DK).

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege július 1-től 7710 forint. Az ATV a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől szerette volna megtudni, hogy hányan eshetnek ki a szigorítás miatt a rendszerből, de az intézmény nem válaszolt a híradó kérdésére.