A folyamat a 35 év alattiak körében is tetten érhető: 2014-ben még 579 fiatal kért igazolást, két éve 562-en fordultak a hatósághoz, tavaly már csak 470 fiatal orvos szándékozott külföldre menni, legalábbis az igazolást kérők száma alapján - olvasható a lapban.

A külföldi munkát keresők között Németország, az Egyesült Királyság és Svédország a legnépszerűbb, de voltak, akik Franciaországot, Spanyolországot vagy Katart választották.  Katart 2014-ben még senki sem jelölte meg célországnak, 2015-ben viszont ketten, tavaly pedig már tizenhárman akartak oda menni gyógyítani.

Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter szerint az elvándorlás mértéke a felére csökkent. Szerinte míg 2013-ban "nyolcszáz x" fő kérte a hatósági igazolást, addig ez most háromszáz körül mozog - idézi a lap miniszter ATV-beli interjúját, amelyet egyáltalán nem igazolnak a számok.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, van reális esély arra, hogy csökkentsék az elvándorlás mértékét, ha megfelelő szintre hozzák az orvosi béreket, s az egyetemi diplomások fizetési kategóriái között az orvosoké legalább a harmadik legjobb helyre kerül. A főiskolai végzettségűeknél pedig ugyanez legyen igaz az ápolókra is.

(Kép forrása: Reuters)