Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Ezzel együtt a 9,5 százalék körüli munkanélküliségi ráta két százalékponttal magasabb lesz a tavalyinál. Az igazi kérdés az, hogy a mutató ősszel mennyire ugrik tíz százalék fölé.

A leépítések először a feldolgozóipart érintették, de az utóbbi hónapokban már a szolgáltatószektorban is csökkent a létszám. A munkapiaci alkalmazkodás szempontjából kedvező, hogy - a korábbi évekkel ellentétben - az utóbbi hónapokban az állásvesztők döntő többsége nem vonult ki a munkapiacról, hanem aktív álláskereső maradt. Ez is hozzájárult a munkanélküliségi ráta gyors emelkedéséhez.

A különféle konjunktúrafelmérések szerint a következő hónapokban lassulhat a vállalati elbocsátások mértéke. Potenciálisan növeli a kínálatot az előrehozott nyugdíjba vonulás feltételeinek 2009 elejétől életbe lépett szigorítása is: ennek hatására két női korcsoport nem tud kivonulni a munkaerőpiacról.

A folyamatok megítélésében a korábbinál kisebb a bizonytalanság, mivel a korábban kiváró foglalkoztatók is döntenek az elbocsátásokról és átszervezésekről. Több cég is sokáig tartalékolta a munkaerőt a jobb időkre várva, mivel az elbocsátás sokba kerülhet (többek közt a végkielégítés miatt), később pedig nehézségekbe ütközhet a megfelelő képzettségű dolgozók újbóli toborzása és betanítása.

Az Ecostat vállalati felmérései szerint a cégek elhúzódó válságra számítanak, csak körülbelül egy év múlva várják a konjunktúra visszatértét - míg a tartalékoló túlfoglalkoztatásra 3-4 hónapnál tovább nem képesek. A leépítéseket sok helyen a csökkentett munkaidő bevezetésével mérséklik, ez a megoldás a feldolgozóiparban a leginkább jellemző (Napi, 2009. július 28.). Emellett szóba jöhet a bércsökkentés is. A béralkalmazkodás egyre erőteljesebb, már a jegybank sem lát inflációs veszélyt a munkapiacban.

Idén nyáron a szezonális foglalkoztatás pozitív hatása a tavalyinál gyengébb - véli Rózsa Gergely, az Ecostat kutatója. Prognózisa szerint a nyári hónapokban maradhat a kis javulás, majd az őszi hónapokban következhet a lendületes emelkedés. A közmunkások száma jelenleg 40-45 ezer fő, ez jókora emelkedés a múlt évi mintegy 20 ezer fő után - mondta a szakértő. Véleménye szerint a közmunkaprogramok kifutása után valószínű, hogy az ősszel nem lesz újabb állami forrás e célokra, az újra állástalanná válók többsége pedig az inaktívak számát gyarapítja majd.

Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a büdzsé számára a közfoglalkoztatás többe kerül a segélyezésnél. Összességében a vállalati szektorban a májusi állapothoz képest további 80-120 ezer fős elbocsátási hullám jöhet. A kutató az év végére 10,8 százalékos munkanélküliségi rátára számít, míg 2009 átlagában 10,4 százalék lehet a mutató.

Bár akadnak olyan hírek, miszerint egy-egy üzemben már újra vesznek fel munkaerőt, ezt felülmúlja a várható leépítések hatása - mondta lapunknak Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője is úgy véli, ősztől újra nőhet a munkanélküliségi ráta. Az év végére Suppan is 10,8 százalékos rátára számít, de ő 2009 átlagában 10,1-10,2 százalékot vár.