Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közlemény szerint az új alapítvány ötvözi a korábbi két alapítvány céljait és teljes vagyonát.

Emlékeztetnek, hogy a Pallas Athéné Alapítványokat az MNB a 2014-ben megalkotott Közgondolkodási Programjának részeként hozta létre, amelynek célja többek között, hogy emelje a magyarországi közgazdasági oktatás színvonalát és növelje az általános közgazdasági műveltséget oktatási programok szervezésével, kiemelkedő tehetségek egyéni gondozásával.

Az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. egy nappal korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az alapítványok 4,316 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat alapításuk óta. A vagyongyarapodás mellett 6,8 milliárd forint értékben több mint 1300 oktatási, tudományos pályázatot támogattak.

A június 30-i állapot szerint az alapítványoknak juttatott összesen 266,4 milliárd forintnyi vagyon értéke 270,716 milliárd forintra nőtt. Az alapítványok és az általuk alapított gazdasági társaságok összességében 96,721 milliárd forintot ingatlanban, 63,983 milliárd forintot befektetési jegyben, 59,869 milliárd forintot vállalati kötvényekben, 25,350 milliárd forintot állampapírokban és 24,793 milliárd forintot bankbetétben tartanak. (Az MNB tulajdonába kerül a Postapalota.)

Az Optima közleményében felidézte, hogy az alapítványok a rájuk bízott vagyont nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük finanszírozására.