Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem mozgatta meg a forintpiacot a hetedik cikkely szerinti eljárás megindítása, a jelenlegi erősödő trend továbbra is fennáll, a 308-313 forint/eurós kereskedési sávból nem valószínű, hogy kilép a kurzus - magyarázta lapunknak Kolba Miklós, az ING Bank devizaosztályának vezetője.

Ám egy ilyen döntés hatásai nem egyik napról a másikra jelentkeznek, piacmozgató erejük akkor lehet, ha tartósan fennáll az Orbán-kormány és az EU közötti "húzd meg ereszd meg" folyamat az ügy kapcsán, amelyben több ponton is az uniós alapértékek súlyos megsértésével vádolják Magyarországot. Ha feszült marad a viszony és hónapokig nem lesz megállapodás, akkor a piac elkezdheti beárazni ezt a szituációt és akkor lehet, hogy a 315-317 forintos sávig felmehet az euróárfolyam - jósolta Kolba.

Kell egy olyan szignál, amely huzamosan fennáll

Az igazi "feketeleves" azonban az állampapírpiacról érkezhet, amely a devizapiachoz képest jóval lassabban reagál a folyamatokra, mivel sokkal alacsonyabb a likviditása. Ám pont ezen ok miatt sokkal élesebb kilengéseket tud produkálni, s amennyiben a masszív bizalomvesztés miatt a spekulatív tőke benyomul, akkor az hirtelen mélyrepülést hozhat a piacon, ez pedig a forintpiacra is átgyűrűzhet.

Valószínűtlen azonban, hogy a választások küszöbén az Orbán-kormány megkockáztasson egy állampapírpiaci összeomlást, ezért Kolba szerint lépni fognak, mielőtt a probléma eszkalálódna. Ez a dolog viszonylag gyorsan meg lesz oldva - állította.

Problémát az okozhat, ha a folyamat hosszú ideig elhúzódik - így látja Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is. Amíg a procedúra gazdasági hatása elhanyagolható - például, amíg az uniós támogatások leállítása nem kerül napirendre - addig csak egy szűken vett politikai kérdésről beszélhetünk, amely a piacok számára nem bír jelentőséggel.

Amennyiben a folyamat hosszan elhúzódik, a rövid lejáratú állampapírok piacán biztos nem fog nagy hullámokat verni, a hosszú lejáratú papírok esetén pedig talán nagyobb hatása lehet ennél, hogy az MNB nagyon mély szinteken horgonyozta le a kamatlábakat. Szintén semlegesíti az esetleges negatív hatásokat, hogy jelenleg akkora likviditásbőség van a globális piacokon, hogy az elfedi az országkockázatok beárazását. Ennek ellenére befektetői szempontból önmagában a kohéziós források elvonásának bejelentése is nagyon súlyos hatásokkal járna, amelyet a kabinet nem fog megkockáztatni Ürmössy szerint sem.

Ez mindenek felett áll!

Az elmúlt években már sok hasonló ügy pattant ki az Orbán-kabinet és az Európai Unió között, ezek azonban mindig megoldódtak, s Magyarország egyszer sem járt pórul - értékelt Török Zoltán, a Raiffeisen bank vezető elemzője. Végső soron a magyar kormány is azt mérlegeli, hogy mi racionális és mi nem és a gazdasági érdek minden felül kell, hogy írjon, akárcsak eddig - vélekedett. Nincsenek megoldhatatlan ügyek, a kormánytól pedig már olyan éles fordulatokat láthattunk eddig is - amelyet alaposan meg is magyaráztak -, hogy nagy valószínűséggel újfent fordulatot láthatunk majd.