Csütörtökön kezdték meg a hétvégi "tömeges" oltási akciókra szóló behívó SMS-ek kiküldését az embereknek, viszont ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádiós tájékoztatójában is elmondta, hogy technikai hiba történhetett az értesítések kiküldésekor.

Ahogy arról korábban írtunk, voltak, akiket a lakóhelyüktől több száz kilométerrel távolabb lévő oltópontra hívtak, például Sopronból Szegedre, másokat Békéscsabáról Szolnokra, de voltak olyanok is, akik már kaptak valamilyen oltást, de vasárnapra AstraZeneca új oltásra várták őket egy ellátóhelyre.

Először törölni akarták a hétvégi oltást

A Facebookon a hivatalos állami "Koronavírus tájékoztató oldal" felületén a napi adatokat közlő cikk kiírásában, valamint az eredeti hírben is az szerepelt, hogy "az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad". Ez logikusnak tűnt, ugyanis a Vakcinainfo tízezreknek küldött SMS-t, amit egy nap alatt visszakövetni, korrigálni meglehetősen nagy feladat lenne, így érthető lett volna, ha azt törlik vagy elhalasztják a jövő hétre.

Csakhogy közben a Facebook-bejegyzést törölték, kikerült a halasztásról szóló mondat az azóta újraposztolt szövegből, ezzel egy időben pedig törölték az SMS-tájékoztatókról szóló bejegyzésüket is a hivatalos Facebook-oldalról, amely alatt legalább száz ember jelezte, hogy valamilyen anomália van a rendszerben.

Olvasónk fotója az azóta letörölt bejegyzésről.
Kép: Napi.hu

Orbán Viktor rádióinterjújában hivatkozott arra, hogy aki érthetetlen üzenetet kapott, az jelentkezzen egy telefonszámon (amit ő a rádióinterjúban nem tudott ismertetni, de az a szokásos operatív törzs tájékoztatóján el fog hangzani az ígérete szerint) és szóljon erről az ügyintézőknek, mindenki megkapja az oltását és mindenkinek segítenek.

"Tájékoztatjuk, hogy jelenleg minden ügyintézőnk foglalt. Kérjük, ismételje meg hívását később" - szól most az üzenet, ha valaki felhívja a koronavirus.gov.hu oldalon feltüntetett telefonszámok valamelyikét. Több olvasónk és érintett is azt állítja, hogy már tegnap délután nem sikerült senkit telefonon elérniük.

Valakit Sopronból Szegedre hívtak oltani

A miniszterelnök az interjúban azzal indokolta a kavarodást, hogy sokan nem jelentkeztek be a háziorvosukhoz, így még egy korábbi körzethez tartoznak hivatalosan, vagy úgy költöztek el, hogy nem jelentették az új lakcímüket. Viszont a már említett Sopronból Szegedre hívott személy azt jelezte, hogy ő eddig annyit költözött egész életében, hogy a belvárosból áttelepült a kertvárosi Lővérekbe. Azért sem érti, hogy miért Szegedre kapott behívót, mert a Vakcinainfo-oldalon a regisztrációkor meg kellett adnia a lakcímét, ahol rendesen adta ezt meg, ráadásul a lakcímkártyáján is ez szerepel.

Próbáltunk kapcsolatba lépni olyanokkal, akik szervezői a tömeges oltásnak, de érdemi segítséget tőlük sem kaptuk. Egyikük annyit jelzett, hogy adatbázishiba miatt mentek ki rosszul az SMS-ek, és ő közvetlenül nincs benne a tájékoztató kampány üzenetküldéssel kapcsolatos részében. Úgy tudja, hogy a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. felelőssége volt az SMS-behívók kiküldése, de valójában ezt vele nem osztották meg, ahogy egyelőre ő sem kapott tájékoztatást arról, mi lesz a hétvégi oltások sorsa. "Akit én tudok hívni, az is foglalt" - jelezte.

Az mindenesetre nem tűnik kis hibának, vagy életszerűnek, hogy csak véletlenül írta a Facebook-oldal kezelője azt, hogy "technikai hiba miatt elmarad a tömeges oltási akció". Ha ez is történt volna, az új bejegyzésbe már vélhetően szerepelne, hogy "tévesen írták korábban", hogy elmarad.

Az ügyben megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, valamint a rendszerhiba kapcsán a Kormányzati Tájékoztatási Központot is, ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Frissítés:

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője pénteken az operatív törzs sajtótájékoztatóján álhírnek nevezte az oltások leállását, és elmondása szerint ütemesen halad a terv. Majd nem sokkal később bemondta, tényleg felfüggesztették a hétvégi tömeges oltásokat az AstraZenecával.

Akik SMS-t kaptak az oltásról, hamarosan újabb SMS-t kapnak arról, hogy későbbi időpontban oltják be őket, és elnézést is kérnek majd. A hétvégén több mint 70 ezer adag AstraZenecát adtak volna be, ezt hamarosan pótolják. György István szerint az állami adatbázis szinkronizációs problémái miatt függesztik fel az oltást az AstraZenecával.