A májusban indult pályázatra - amelynek egyik fő célja a csoportos létszámleépítések megelőzése - a beszámoló szerint június 17-ig két támogatási igény érkezett a minisztériumhoz. Jelenleg folyamatban van a döntések előkészítése ezekkel az igényekkel kapcsolatban.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja egy oroszlányi székhelyű vállalkozás támogatását javasolja. A kft. 50 munkavállalós leépítés megelőzésére, 143 munkavállaló foglalkoztatásának stabilizálása érdekében - 4 hónapos időtartamban - 21,1 millió forintos támogatási igényt nyújtott be, amelyből a központi forrás kiegészítés 15,8 millió forint.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei munkaügyi központ egy fehérgyarmati kft. támogatására nyújtott be kérelmet. A cég átlagos statisztikai létszáma 168 fő, amelyből 118 munkavállalót veszélyeztet elbocsátás. Az igény az ő 5 hónapos támogatásukra vonatkozik, összesen 33,7 millió forinttal, amelyből a központi keretet 25,3 millió forint terhelné.

A program keretében azok a munkaügyi központok juthatnak forráshoz, amelyek illetékességi területén idén olyan csoportos létszámleépítést terveznek, amely az adott térség munkaerő-piacát rendkívül hátrányosan érintené, és a munkaügyi központ indokoltnak tartja a munkahelyek megőrzésének támogatását.

Szeptember 30-ig pályázhatnak az NGM-nél a munkaügyi központok, a támogatás havi mértéke munkavállalónként a kötelező legkisebb munkabér összegének maximum 135 százaléka - ez az idén 105 300 forint - lehet, és legfeljebb fél évre nyújtható. A központi forráskiegészítés nem haladhatja meg a támogatáshoz szükséges forrás 75 százalékát.

QP | Quality Placement