A pénzügyminiszter a Népszabadság online kiadásában vasárnap megjelent interjújában a fideszes politikusok által említett 5-7,5 százalékos hiánycélról azt mondta: az idei évre megcélzott 3,8 százalékhoz képest az ötszázalékos hiány mintegy 300 milliárd forint többlet eladósodást jelent.

"Ilyen mértékű plusz adósságvállalás akkor vethető fel szerintem, ha a kormány vállalja a teljes önkormányzati rendszer átalakítását, továbbá az egészségügy finanszírozható pályán tartását" - fogalmazott a szakminiszter, a 7,5 százalékos hiányt teljesen irreálisnak nevezve.

Véleménye szerint nem a Nemzetközi Valutaalappal, hanem az Európai Unióval lehetnek komolyabb tárgyalások a hiánycélról, mert az EU-val nehezebben lehet megállapodni engedékenyebb gazdaságpolitikáról.

Arra a kérdésre, mekkora lesz a hiány május végére, a politikus azt mondta: nagyságrendileg 81 százalék körül lesz, év közben lesz ennél magasabb is, a bevételek szerkezete miatt ez elkerülhetetlen.

Hangsúlyozta azonban, hogy "nem lesznek csontvázak", olyan állapotban adják át "a kasszát", mint tette azt a Fidesz 2002-ben. "Nagy különbség, hogy akkor nem volt válság" - jegyezte meg.

A gazdasági adatokról szólva Oszkó Péter közölte: a munkanélküliséget kivéve az egy évvel ezelőtti számokhoz képest mindenben javulás történt.

Oszkó szerint 2010-től csökkenő pályára áll az adósság, miközben a költségvetési egyenleg tekintetében lényegesen jobban áll Magyarország, mint az országok legtöbbje, estek a hozamok, stabilizálódott a forint. A GDP-ről ugyan még nincs első negyedéves adat, de az ipari termelés alakulásából arra lehet következtetni, hogy kisebb a visszaesés, mint egy éve - fogalmazott.

Véleménye szerint a munkanélküliséget tekintve az első félévben még nem javul a helyzet; a gazdasági növekedés a második, harmadik negyedévben indulhat be, ezt követi némi fáziskéséssel a foglalkoztatás javulása.