Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az államháztartás hiánya áprilisban 27,1 milliárd forint lett a PM által várt 81,9 milliárd forinttal szemben. Így az első négy hónapban a deficit 637 milliárd forint lett, ami az egész évre tervezett 878,9 milliárd forint 72 százaléka- mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a szaktárca havi tájékoztatóján.

A hiány a magasabb adóbevételeknek - áfa, szja tb-járulékok - köszönhetően lett kisebb, de a kiadások is alacsonyabbak lettek a vártnál. A kiadási oldalon a MÁV és a Volán támogatása átcsúszott májusra és a fegyveres szervek sem fizették ki teljes mértékben a májusi béreket. Összességében 35 milliárd forint kiadás csúszott át májusra - de ebben nem volt semmi szándékosság a költségvetési intézmények egyedi döntéseinek eredője.

A PM távozó vezetője szerint - továbbra is tartva a konzervatív becsléseket - az első öthavi hiányszám 719,4 milliárd forint lehet, ami 82 százaléka az éves hiánynak. Az éves hiányról szólva Oszkó elmondta, hogy szigorú gazdálkodással tartható a költségvetésben meghatározott cél. Kockáztok vannak, ezeket folyamatosan kezelni kell - tette hozzá.

A pénzügyminiszter szerint nagyobb kockázatok nem a költségvetésben, hanem a politikai ígéretekben kell keresni. Az elmúlt egy évben a kormány gazdaságpolitikája lehetővé tette a nagyobb mozgásteret a monetáris politikának - mondta Oszkó. A válságkezelés időszaka alatt a legkeményebb intézkedéseket kellett meghozni, ám az ország még korántsem oldott meg minden problémát - az elmúlt egy évben a magyar gazdaság az elmúlt nyolcvan év legnagyobb válságát érte túl.

Az elmúlt egy év a problémamegoldások ideje és nem a problémák keletkeztetése volt. Magyarországon véget ért a recesszió - ennek alapján a 2-4 százalékos visszaesést vizionáló "előrejelzéseket" félretolhatjuk, és ez nem egy leendő kormány döntéseinek lesz a következménye. Ez az adat igazolja, hogy nem puszta költségvetési kiigazítás történt, hanem olyan adóintézkedésekre került sor, amelyek javították a gazdasági növekedési környezetet.

Körbenézve a világban a magyar költségvetés kiegyensúlyozott - sok kormány örülne, ha ilyen büdzsét vehetne át - kormányzati szándéktól függ a 3,8 százalékos hiánycél teljesítése - ez csak a következő kormánytól függ.

A friss GDP-adat láttán nem készít a távozó kormány új előrejelzést, de ma már mindenki növekedést vár Magyarországon. Az első negyedéves növekedés motorja az export és ipar - ezeket az adatokat nehéz úgy interpretálni, hogy ne kecmergett ki volna az ország a válságból. "Az irány jó - ennek folytatására van szükség" - mondta Oszkó Péter.