Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A korábban Magyarországot Görögországhoz hasonlító elemző érvelésének lényege az volt, hogy Oszkó Péter hiába próbálja elhitetni a külföldi befektetőkkel, hogy Magyarországon valódi szerkezeti reformok történtek, mivel a megtett lépések egyfelől nem voltak mélyrehatóak, másrészt a hatásuk is ellentmondásos.

Hugh szerint a nyitott és eladósodott magyar gazdaságnak olyan nemzetközi konjunktúrára lenne szüksége, ahol az export növekedése javíthatna a versenyképességen, a stagnáló német gazdaság miatt azonban ilyen helyzet aligha fog előállni.

Oszkó Péter a Fistful of Euros nevű blogon megjelent válaszával azonban vitába száll a bloggerrel. Oszkó szerint a kormányzati reformok nem álltak meg a 13. havi nyugdíj eltörlésénél, és számos további intézkedést említ a nyugdíjak, a háztámogatási rendszer, a szociális kiadások és az adópolitika területéről, amelyekkel jelentősen csökkenti a kormány a deficitet. Oszkó hangsúlyozza, hogy a következő kormányzati periódusban folytatódnia kell az intézményi reformoknak a költségvetés fenntartható pályára álljon.

A pénzügyminiszter a makróelemző-blogger azon állítását is cáfolja, miszerint az exportpiacok a kormány által vártnál lényegesen kevésbé növekednének. Oszkó szerint a kormány 0,3 százalékos GDP-visszaeséssel, és 5,5 százalékos exportnövekedéssel számol, és úgy vélik, 2015-re a GDP 60 százalékára szorítható le az államadósság. A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaságot fenyegető egyik legnagyobb veszély a befektetők részéről jelentkező előítéletesség.