A rendelet megfogalmazása szerint a Stipendium Hungaricum a kormány által alapított ösztöndíj, amelynek célja a kormányközi oktatási megállapodások, illetve a külföldi, oktatásért felelős minisztériummal kötött megállapodások végrehajtása érdekében a külföldi hallgatók magyar felsőoktatási intézményekben folytatandó tanulmányainak kiemelt támogatása.

Az ösztöndíjprogram működtetéséért az oktatásért felelős miniszter felel, aki az ösztöndíjprogram működtetésével a Magyar Ösztöndíj Bizottságot és a Balassi Intézet MÖB Irodát bízza meg.

QP | Quality Placement

A kormányrendelet értelmében az ösztöndíjpályázatot első alkalommal 30 napon belül kell meghirdetni, és az ösztöndíjat a 2013-as őszi félévben folyósítják.

Évi kétezer új diákot várnak

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár július 8-án Budapesten jelentette be, hogy a kormány ösztöndíjprogramot indít a kormány a keleti nyitás stratégia keretében a felsőoktatás hallgatóinak. Mint mondta, ezzel tanévenként mintegy kétezer külföldi hallgatót fogad majd Magyarország a jelenleg már itt tanuló külföldi diákok mellett. Ennek jegyében várnak hallgatókat Kínából és a Távol-Kelet országaiból, köztük Japánból, Kambodzsából, Szingapúrból és Vietnamból is, továbbá a Kaukázus vidékéről. Ugyancsak várnak fiatalokat a Független Államok Közösségéből, így Üzbegisztánból, Kazahsztánból, Türkmenisztánból, valamint az arab országokból, például Jordániából, Egyiptomból, Libanonból, továbbá a Nyugat-Balkánról, elsősorban Macedóniából.

Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár kiemelte, hogy a program keretében magyar diákok és tanárok is kikerülnek külföldre. Minden ország maga jelöli ki, mely hallgatókat küldi a másik országba. Lehet választani hároméves alapképzést, négyéves képzést, valamint ötéves mesterképzést, valamint doktori iskolai képzést is - sorolta.