A Mondi papír- és csomagolóanyag ipari konszern eladja Europapier papírkereskedelmi érdekeltségét a Heinzel Group-nak - tudatta az MTI. A bécsi székhelyű Europapier erőteljesen képviselteti magát a kelet-európai piacon.

Érdekeltségei vannak Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában. A tavalyi évet a csoport 6,5 millió eurós veszteséggel zárta.

A Heinzel Group 60 millió eurót fizet a 100 százalékos érdekeltség átvételéért az adósságokkal együtt - mondta Heinrich Georg Stahl, a csoport pénzügyi igazgatója. Az ügyletet 3-4 hónapon belül zárják le. A Heinzel a kereskedelmi üzletág erősítését és a forgalom 5 százalékos emelését várja a jelenlegi 400 millióról eurós szintről.

A Heinzel célja a cellulóz-, karton- és papírkereskedelemben a nyugat-európai, kelet-európai, észak-afrikai, közel-keleti és ázsiai piacokon betöltött kulcspozíciójának megerősítése - mondta Alfred Heinzel, a csoport elnöke. Az Europapier erős piaci pozíciójának köszönhetően jól illeszkedik a csoport stratégiai terveibe.

A Heinzel Holding irányítása alatt működő Heinzel Gruppe érdekeltsége a világ egyik legnagyobb cellulóz- és papírkereskedő háza a Wilfried Heinzel AG. Leányvállalatainak, a Zellstoff Pöls AG, csehországi Biocel Paskov a.s., valamint az észtországi AS Estonian Cell cellulózüzemeknek köszönhetően a legnagyobb cellulózgyártók közé tartozik Kelet- és Közép-Európában.

Tavaly a Heinzel Gruppe 534,9 millió euró forgalmat bonyolított az előző évi 579,3 millió után. Üzemi eredménye (EBIT) 44,1 millió euróról 15,3 millióra, nyeresége 35,7 millió euróról 7,2 millióra csökkent. Nettó adósságállománya pedig 29,8 millió euróról 12,3 millióra csökkent.