Ismertette, hogy a Fővárosi Közgyűlés közterület-hasznosítási bizottsága által javasolt területeken idén minden nap, reggel 8 és este 6 óra között lehet ételosztást tartani. Ilyen - fővárosi önkormányzati tulajdonú - terület az I. kerületben a Déli pályaudvar Krisztina körút felőli kijáratánál egy fedett rész, a IV. kerületben az Árpád utca és a Szilágyi utca kereszteződése az újpesti felüljárónál, a XIV. kerületben az Ajtósi Dürer utca felől a parkba vezető aszfaltos útszakasz, a IX. kerületben a Soroksári út és a Máriássy utca találkozás a vasút mellett, valamint a XI. kerületben a Budafoki út, Galváni út találkozásánál egy parkoló. A fővárosi a területek bővítését vizsgálják.

Tarlós István szólt arról is, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi dolgozókat is foglalkoztat majd az ételosztások helyszínén, s segítenek a rászorulókat a rendszeres ellátó rendszerbe terelni. Jelezte: a Fővárosi Közterület-fenntartó felkészült a takarításra, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság pedig a szabályok betartatására.

A főpolgármester kitért arra is, hogy részletes egyeztetéseket folytattak a kerületekkel is, s a XIII. kerületet leszámítva mindenhol megegyeztek a további helyszínekről. Bírálta, hogy miközben a kerülettől "kioktató" levelet kapott arról, hogy a főváros el akarja rejteni az ételosztást a közterületekről, a XIII. kerület arra hivatkozva utasította el a főváros által javasolt helyet, hogy az egy kiemelt presztízsű terület, aminek nyugalmát meg akarja őrizni.

Szakmai szempontok alapján alkalmatlannak tartja a XIII. kerületi önkormányzat a főváros által ételosztásra jelölt két területet, és helyette mást javasol. A kerületi önkormányzat csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a főváros által megadott két Duna-parti terület gondozatlan, higiéniai, közegészségügyi szempontból is elfogadhatatlan, emellett pedig a fővárosi településfejlesztési és rendezési tervben városképileg kiemelt stratégiai helyszín.

A közlemény szerint a kerület szakmailag megalapozott, konstruktív javaslatot tett az ételosztás helyszínére. A javasolt helyszín a XIII. kerületi Madridi úti ingatlanon a Magyar Vöröskereszt budapesti szervezete által fenntartott éjjeli menedékhely, nappali melegedő és átmeneti szállás, amellyel a kerületi önkormányzatnak ellátási szerződése van. A XIII. kerület jelezte: az előzetes egyeztetés alapján a szervezet vállalta, hogy közreműködik az ételosztásban.