Öt fontos lépésben foglalta össze Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző, hogy a magyar betegellátásban milyen feladatokat kell sürgősen elvégezni ahhoz, hogy néhány éven belül tisztességes, hozzáférhető egészségügyi ellátórendszere legyen Magyarországnak.

Egy korábbi blogbejegyzésében azt írta: első fontos lépés, hogy egyes kórházakat be kell zárni, valamint második fontos lépésként jelölte meg, hogy mihamarabb rendezni kellene a szakdolgozók fizetését is.

Keddi friss bejegyzésében harmadik lépésként jelölte meg a régiós ellátásszervezői rendszer azonnali létrehozását. Mint írja: a brutális humánerőforrás hiány mellett sajnos óriási probléma az eszközhiány, illetve az eszközpark rossz elosztása, ezért állnak le bizonyos ellátások, például CT-vizsgálatok egy-egy megyei kórházban.

Negyedik legfontosabb lépésként arról ír, hogy meg kell teremteni a megfelelő szakképzési rendszert, ami alatt nem az OKJ-szintű képzés érti, hanem sokkal professzionálisabbat, amely a jelenleginél sokkal komolyabb kompetenciákkal képes felvértezni az ápolókat.

És végül ötödik legfontosabb teendők közé sorolta, az állami- és a magánszolgáltatások szabályozását. Kiemelte: el kell törölni azt az ostoba rendelkezést, ami szerint a magánellátásban ellátott beteget ugyanaz az orvos az állami ellátásban nem láthatja el. Ez a rendelkezés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, sőt rontott is a jelenlegi helyzeten.

A fenti lépések semmiképpen sem helyettesíthetik egy komplex egészségügyi újraélesztési tervet, sem a romeltakarítást, azonban ennek a munkának ettől függetlenül azonnal neki kell állni,

hiszen a beteg szája már kékül.

Kiemelte: az öt lépés nem egy teljeskörű reform, hanem annak pusztán csak irányvonala, amerre el kell indulni.

Kunetz Zsombor öt pontja az egészségügy helyreállításáért:

  1. Kisebb kórházakat be kell zárni.
  2. Szakdolgozók bérét rendezni kell.
  3. Régiós ellátásszervezői rendszert kell létre hozni.
  4. Megfelelő szakképzést meg kell teremteni.
  5. Az állami ellátásban teljesítményösztönzőket kell bevezetni.