Az emberek érzik, hogy elolvadnak a megtakarításai - mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az OTP Öngondoskodási Index új eredményeit bemutató sajtótájékoztatón. A gazdaság brutális inflációs nyomás alatt van, októberben már a 21 százalékot is meghaladta az áremelkedés üteme, a felmérésben részt vevők 76 százaléka is ezt igazolta vissza: jelentős mértékben nőttek a kiadásai, további 19 százalék szintén áremelkedést érzett. A lakosság többsége az élelmiszerek és a rezsi árának növekedését látta a legjelentősebbnek. 

"Ilyen krízist nem éltem még meg, nem gondoltam volna, hogy két ilyen nagy válság, a covid és a háború ilyen gyorsan követik egymást" - mondta Kovács Antal. Míg azonban a covid-járvány nem rajzolta át komolyabb mértékben a megtakarítási és fogyasztási szokásokon, a háború mindent átírt. Sokaknak kellett csökkenteniük a kiadásaikat, sokan már most érzik a húsba vágó hatásokat annak ellenére, hogy a legmagasabb rezsiszámlák még csak a következő hónapokban érkeznek meg.

A nagyobb kiadásokról - autóvásárlás, lakásfelújítás - sokaknak le kell mondaniuk, többen (55 százalék) plusz munkát terveznek vállalni annak érdekében, hogy fenn tudják tartani magukat. A tartalékok felélését vagy hitel felvételét viszont kevesen tervezik a nehéz időszakok átvészelése érdekében. A megtakarítások fontossága felértékelődött, de elsősorban a váratlan kiadásokra tesznek félre és a gyerekekről kívánnak gondoskodni, a nyugdíj célú megtakarítások jelentősége csökkent. Az előre tervezés jelentősége megnőtt, egyre többen készítenek pénzügyi terveket. 

Egy év alatt 20 százalékkal nőtt a pénzügyi megtakarítással rendelkezők aránya (40-ről 48 százalékra a lakosságon belül), ami azt mutatja, a válságra az emberke a tartalékaik növelésével reagálnak. A leginkább az életbiztosítások, egészségbiztosítások és egészségpénztári befizetések jelentősége nőtt, ennek is köze lehet a válsághoz. A folyószámlán tartott megtakarítások aránya nőtt, miközben a lekötött betétek, értékpapírok, lakás-takarékpénztári megtakarításoké visszaesett. Az öngondoskodási index 3 ponttal nőtt az elmúlt évben, ez a legnagyobb mértékű emelkedés a mutató 11 éves története során, jelenleg 37 ponton áll az index.