Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NAV május 20-ig fogad még el kiegészítéseket az adóbevalláshoz kapcsolódóan - hívja fel a pénztártagok figyelmét az OTP Nyugdíjpénztár. Az adó-visszaigénylést az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai az adóbevallásuk benyújtása, vagy az e-SZJA felületen való jóváhagyása során is intézhetik.

Az OTP Nyugdíjpénztár tagjai idén összesen közel 5 milliárd forintról rendelkezhetnek adóbevallásuk során, köszönhetően a több mint 19 milliárd forintnyi egyéni, és az 5,8 milliárd forintnyi munkáltatói befizetésnek. „Örömmel tapasztaltuk, hogy az elmúlt év bizonytalanságai ellenére az OTP Nyugdíjpénztár tagjai továbbra is szem előtt tartják az anyagi gondoktól mentes nyugdíjaskor fontosságát. Ezt igazolja, hogy bár a pénztárunkhoz utalt adó-visszatérítés összege tavaly is több mint 3,2 milliárd forint volt, tagjaink idén még nagyobb összegről, összesen mintegy 5 milliárd forintról rendelkezhetnek” – mondta az adó-visszatérítések kapcsán Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Több jár vissza

Az önkéntes nyugdíjpénztári számlára egyénileg és 2019-től munkáltató által befizetett összegek, valamint jóváírt támogatói adomány után igényelhető adó-visszatérítés. Ennek mértéke a befizetett összeg 20 százaléka, de legfeljebb 150 000 forint, amely a tavalyi évben befizetett, 750 000 forint összegű éves egyéni és/vagy munkáltatói befizetéssel érhető el.

A pénztártagok az szja-bevallás benyújtása után 30 nappal kapják meg az adó-visszatérítést arra a pénztári számlára, amelyre kérték. Ha több pénztárba is fizetnek, akkor a NAV eSZJA-felületén kiválaszthatják, melyik intézménybe szeretnék a visszautalást. 

Az adó-visszatérítés összegét nem terheli költséglevonás, az teljes egészében a pénztártag egyéni számlájára kerül. Az önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári és önsegélyező pénztári befizetések adókedvezménye továbbra is összevonandó, és az együttes adó-visszatérítés mértéke nem haladhatja meg az évi 150 000 forintot. Akinek nyugdíjbiztosítása vagy nyugdíj-előtakarékossági számlája is van, összesen évente 280 ezer forintnyi visszatérítésre jogosult. 

Öt évig van lehetőség utólagos korrekcióra

Az elmúlt napokban számos biztosítói és pénztári közleményt adtak ki, amelyek azt sugalmazzák, azok az előtakarékoskodók, akik május 20-ig nem adják be az szja-bevallásukat, és abban nem nyilatkoznak az adó-visszatérítésről, örökre búcsút mondhatnak a nekik járó pénznek. Ez nincs így.

A személyi jövedelemadó-bevallások korrekciójára öt évig van lehetőségük az adózóknak. Ha valaki csak most jött rá, hogy 2015-ben vagy valamelyik azt követő évben adót igényelhetett volna vissza az államtól, akár most is módosíthatja önellenőrzéssel a korábbi adóbevallásait, és megkaphatja a kért összeget.