Az ötödik magyar koronavírus-fertőzött egy 70 éves, súlyosan beteg férfi, akit jelenleg a Szent László kórházban ápolnak - olvasható a koronavirusos fertőzésekkel kapcsolatos tájékoztatásra létrehozott kormányzati portálon, a koronavirus.gov.hu-n.

Az idős férfit valószínűsíthetően a külföldön élő fia fertőzte meg, aki február közepén látogatta meg, és előtte Olaszországban és Párizsban is járt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában hitelesített laborvizsgálati eredménye pozitív lett. Az idős férfi eleve súlyos, krónikus alapbetegségekkel küzd, rossz, legyengült állapotban van. A budapesti Szent László Kórházban karanténba helyezték, kivizsgálják és megkap minden szükséges ellátást.

Az országos tisztifőorvos által elrendelt eljárásrendnek megfelelően ilyenkor haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. A hatóságok kikérdezik a feleségét és külföldön élő fiát is.

A tájékoztatás szerint a szoros kontaktjának számító felesége is már karanténba került.

A koronavirus.gov.hu adatai alapján jelenleg az öt koronavírusos mellett 48-an vannak karanténban és 319 mintavételt végeztek.