A lap pénteki száma szerint tavaly 56, az utóbbi két évben pedig 87 egységgel csökkent a Világgazdaság által vizsgált 14 kereskedelmi bank fiókjainak száma. A leépítéseknek azonban még nincs vége.

Az előző évtized közepén fióknyitási lázban égtek a magyar kereskedelmi bankok, és még 2008 közepén is megállíthatatlannak tűnt a bankfiókok szaporodása. A 14 vizsgált hitelintézet 2004-2008 között több mint 500 egységgel szaporítva, csaknem másfélszeresére növelte fiókjainak számát. A 2008 őszén kibontakozó válság után azonban megtorpant a folyamat.

A legnagyobb hálózatszűkítést a CIB Bank hajtotta végre, tavaly 23-mal kevesebb egysége volt, mint két évvel korábban. Az Erste Bank hálózata 21, a Raiffeisen Banké 10 fiókkal lett kisebb 2009 vége óta. Az OTP Bank, valamint a Magyarországi Volksbank 8-8, a Budapest Bank és a K&H Bank 5-5 fiókkal fejlesztette vissza hálózatát.

A fiókbezárás tavaly év végén felgyorsult. December elején három jelentős hitelintézet - a CIB, az Erste és a Raiffeisen - is fiókok bezárását és komoly mértékű elbocsátásokat jelentett be. A CIB és a Raiffeisen már tavaly végrehajtotta a bejelentett hálózatszűkítést, az Erste az idén januárban zárt be 41 fiókot - írja a lap.