Bár néhány pénztár arra számított, hogy az érintettek többsége visszalép majd, az érdeklődés az utolsó pillanatokig a vártnál jóval csekélyebb volt. Az utolsó hónap azonban határozott megugrást mutatott. A legnagyobb számban decemberben döntöttek a visszalépés mellett - mondta el lapunk érdeklődésére Pellei József, a VIT Nyugdíjpénztár ügyvezetője. Lehoczky László, az MKB pénztárak vezetője is hasonlóan nyilatkozott. A visszalépők száma az Évgyűrűknél is alaposan felfutott az év végére - tudtuk meg az igazgatótanács elnökétől, Fórizs Sándortól.

A lapunknak választ adó kasszák előzetes adatai alapján úgy tűnik, hogy a jogosultaknak csak mintegy 45 százaléka élt a számára biztosított lehetőséggel. Mint többen is hangsúlyozták azonban: a folyamat még nem teljesen zárult le, hiszen a december 31-ig igazoltan (tértivevénnyel) postára adott, valamint esetleg a PSZÁF-hoz december 31. előtt feladott és onnan az illetékes pénztárhoz továbbított levelek feldolgozása még tart. Az adatok tehát változhatnak, helyenként csak kisebb, néhány kasszánál viszont akár jelentősebb mértékben is.

Az OTP Magánnyugdíjpénztárnál jelenleg is tart a 2009 utolsó két hetében beérkezett visszalépési nyilatkozatok feldolgozása. A jelenlegi feldolgozottság mellett azonban az érintett 22,5 ezer tagnak csak mintegy 35 százaléka, köztük 4126 fő 55 év feletti pénztártag lépett vissza a tb-rendszerbe. (A pénztár eredeti várakozása 75 százalékra vonatkozott.)

A visszalépési arány az előzetes adatok szerint is megközelíti a 60 százalékot az Aegonnál. A pénztári átlagot várhatóan meghaladó érték - emelték ki a kasszánál - annak köszönhető, hogy a szervezet a kötelező PSZÁF-tájékoztatáson túl levélben és telefonos megkeresés útján is felhívta az érintett tagok figyelmét a visszalépési lehetőségre. A Budapest Magánnyugdíjpénztárnál jelenleg is zajlik több mint 100 fő elszámolása. Ezzel kalkuláltunk táblázatunkbanm, azzal viszont nem, hogy az ING-nél ötezer fő van még függőben.