Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség, egyben a szervezőbizottság elnöke az esemény szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: ez az első alkalom, hogy a felnőtt vb-khez hasonlóan a 19 éven aluli korosztály esetében is 24 csapat vesz részt a küzdelmekben.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára bejelentette, hogy a kormány 50 millió forinttal támogatja a vb megrendezését. Ezt azzal indokolta, hogy a magyar kézilabdasport példaértékű, intenzív fejlődésen ment át az utóbbi időben, miközben utánpótlásbázisát is sikerült kiszélesítenie.

Kovács Péter, a magyar U19-es válogatott szövetségi edzője közölte, az az álmuk, hogy aranyérmet nyernek a hazai közönség előtt.

"Rendkívül kiegyensúlyozott a világbajnokság mezőnye. A felkészülési mérkőzések nem úgy alakultak, ahogy reméltük, de végül úgyis a vb-n elért eredmény számít majd" - jelentette ki a játékosként vb-ezüstérmes szakvezető.

Faluvégi Rudolf, a magyar U19-es csapat kapitánya arról beszélt, kedvező, hogy első két mérkőzésükön könnyebb ellenfelek - Venezuela és Gabon - várnak rájuk. Kifejtette, ha az elején el tudják kapni a ritmust, akkor jól fel tudnak készülni a nehezebb ellenfelekre is.

Borsos Attila, a vb szervezési feladatait ellátó cég ügyvezetője elmondta, hogy augusztus 23-ig a 14 versenynap alatt összesen 100 összecsapásra kerül sor, s a magyar válogatottnak van olyan mérkőzése, amelyre már szinte minden jegy elkelt.

A vb 24 résztvevője négy hatcsapatos csoportban kezdi meg a küzdelmeket. A csoportok első négy-négy helyezettje jut a legjobb 16 közé, majd onnan a csapatok egyenes kieséses rendszerben folytatják a tornát.