A most nyugdíjba vonulók még azzal számolhatnak, hogy átlagosan az utolsó fizetésük 70 százalékát kapják majd nyugdíjként.

Az öregedő társadalmunk miatt viszont arra kell számítanunk, hogy ez a helyettesítési ráta a következő évtizedekben drasztikusan csökkenni fog, 2060 körül már 30-40 százalékra fog esni. Ugyanakkor tovább élünk majd nyugdíjasként, hiszen folyamatosan nő a születéskor várható élettartam, és a nyugdíjban töltött évek száma emelkedik - írja cikkében a portál, amelyet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) támogatott. (A drasztikus nyugdíjcsökkentés teóriáját ugyanakkor egyes kutatók vitatják, erről itt írtunk.)

A férfiak születéskor várható élettartama 2015-ben 72,3 év volt, a nőké 79. Jobban megmutatja, hogy hány évet töltünk nyugdíjban, ha a 65 éves korban várható élettartamot vesszük alapul. Míg a KSH adatai szerint 1993-ban Magyarországon a nők 65 éves korban még várható élettartama 15, a férfiaké pedig 11,3 év volt, addig 2015-ben a nőké már 18,2 évre, míg a férfiaké 14,5 évre nőtt. (A korábbi alacsonyabb nyugdíjkorhatár miatt az átlagos nyugdíjban töltött évek száma a férfiaknál 17 év, míg a nőknél 23,6 év volt.)

Minél távolabb vannak még a nyugdíjas évek, annál kisebb lesz a várható nyugdíjunk az utolsó fizetés arányában, tehát annál több megtakarításra lesz szükségünk, hogy pótoljuk a kieső bevételünket. Ráadásul a megtakarításnak tovább kell kitartania, hiszen tovább leszünk nyugdíjasok. E tekintetben különösen rossz helyzetben vannak a nők, akik 30 ezer forinttal, átlagosan 22 százalékkal kapnak kevesebb nyugdíjat, mint a férfiak.

Hogyan takarítsunk meg?

Az állam 20 százalékos adókedvezménnyel (a személyi jövedelemadóból visszaigényelhető adójóváírással) támogatja a nyugdíjcélú megtakarításokat, amit mindenképpen érdemes kihasználni. Ilyen az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ és a nyugdíjbiztosítás is. Ráadásul így megúszható az árfolyamnyereség- és kamatadó is. A nyugdíjbiztosítás előnye, hogy kockázati életbiztosítási elemet is tartalmaz, és lehetőség van arra is, hogy az egyedi igényeknek megfelelően további, betegség vagy baleset esetén is fizető kockázati biztosítási elemet is hozzákapcsoljanak. Ezenfelül lehetővé teszi azt is, hogy más nyugdíjára takarítson meg valaki, aki ki tudja használni az adókedvezményt - írja az Azénpénzem.hu.