Kontinensünk északnyugati, északi részén egy többközéppontú ciklonrendszer húzódik, melynek előterében szubtrópusi légtömeg érkezik Európa déli és középső része fölé. A Földközi-tenger térségében egy nagy kiterjedésű anticiklon terül el, melynek hatására az Ibériai-félszigeten, FranciaországbanOlaszországban és a kontinens belső részein is napos idő a jellemző. A hőmérséklet csúcsértéke ezeken a területeken általában 10 és 20 fok között alakul, de Spanyolországban egyes helyeken 23 fokot is regisztráltak, jócskán meghaladva az ilyenkor jellemző sokéves átlagot - írja az MTI európai időjárási jelentését az Országos Meteorológiai Szolgálatra hivatkozva. 

A Kárpát-medence időjárását hétfő estig anticiklon alakítja, folytatódik tehát a szokatlanul enyhe időjárás általában sok napsütéssel, északon borult, ködös körzetekkel, hétfő este viszont a Brit-szigetek fölött örvénylő ciklon hidegfrontja ér el bennünket.

Várható időjárás hétfő éjfélig Magyarországon

A Dunántúl keleti felén, illetve a középső országrészben alacsonyszintű felhőzet képződött, mely az esti, éjszakai órákban északkelet felé helyeződik. Emellett az esti órákban ismét terjeszkedni kezd a köd, illetve rétegfelhőzet, elsősorban északon, északkeleten éjszaka és hétfőn napközben is tartósan borult, párás, ködös maradhat idő.

Másutt kevés lesz a felhő, hétfőn napközben a fátyolfelhők mellett általában napos idő valószínű. Számottevő csapadék nem lesz, legfeljebb a borult részeken fordulhat elő szitálás, esetleg gyenge eső. A déli, délnyugati szél főként a Dunántúlon élénkül meg, ott a déli részeken olykor erős lökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és 11 fok között valószínű, délnyugaton lesz enyhébb, az Észak-Dunántúlon és a keleti határvidéken hűvösebb a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn is tág határok között alakul. Általában 12 és 17 fok közötti értékek várhatóak, azonban a délnyugati határvidéken pár fokkal melegebbet, a tartósan borult északi, északkeleti tájakon viszont jóval hidegebbet, 5 és 11 közötti értékeket mérhetnek.