Az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport, a Barclays Capital befektetőknek Londonban kiadott átfogó elemzésében felidézte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előző napi bejelentését arról, hogy Magyarország jövőre 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez.

A Barclays Capital felzárkózó piaci elemzői szerint "ha ez igaz", az "fontos fordulat" a kormány hozzáállásában, mivel a magyar kormány eddig olyan jelzéseket adott, hogy a növekedés ösztönzése végett a jövő évi hiánycél "puhítására" törekszik. A ház szerint ugyanakkor a bejelentés hitelességének alátámasztására további olyan, "lehetőleg Orbán Viktor miniszterelnök részéről elhangzó" nyilatkozatokra lenne szükség, amelyek "egybecsengenek a Matolcsy által közvetített üzenettel".

Emellett olyan konkrét intézkedésekre is utalásokat kellene tenni, amelyeket a kormány a 2011-es költségvetési cél elérése érdekében tervez. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magyar jegybank egybehangzó becslései szerint változatlan gazdaságpolitika mellett a jövő évi hiány a GDP-érték 4 százaléka felett lenne, ami a hazai össztermék 1 százalékánál nagyobb kiigazítást tenne szükségessé - áll a Barclays Capital csütörtöki londoni elemzésében.

A ház felzárkózó piaci elemzői szerint "volt már néhány fordulat" a magyar kormány retorikájában az elmúlt néhány hónapban, és a jelenlegi helyzet "június újrajátszásának tűnik". Akkoriban a Fidesz úgy gondolta, hogy megpróbálkozhat a megállapodásokban rögzített idei államháztartási hiánycél módosításával, ám az EU és a piac "kemény üzeneteinek" hatására engedett. Nem sokkal később azonban "más lehetőségeket keresett a hiánycél felpuhítására".

Mindezek alapján a Barclays Capital elemzői szerint indokolt "egészséges adag szkepticizmussal" tekinteni a legutóbbi miniszteri bejelentésre.

A cég szakértői kiemelik ugyanakkor, hogy Matolcsy György bejelentését nem csupán egy fontos EU-találkozó, hanem - a Barclays Capital értesülése szerint - a "belső kabinet ülése" is megelőzte, ami "arra a reménybeli következtetésre" ad okot, hogy "a gazdaságpolitikai váltást" teljes mértékben támogatja a kormányfő is. Mindez nagyobb súlyt ad a bejelentésnek - áll az elemzésben.

Egy másik nagy londoni befektetési csoport, az RBC Capital Markets csütörtöki értékelésében "a hivatalos retorika drámai változásának" nevezi a szakminiszter bejelentését. A ház szerint "lehetséges, hogy az időzítés nem volt véletlen", tekintettel arra, hogy a borús piaci hangulat "esetleg nem tett volna jót a keresletnek" a csütörtöki államkötvény-aukción (amelyen az Államadósság Kezelő Központ a szokásos 50 milliárd forintos meghirdetett ajánlatról a magas túljegyzés nyomán 70 milliárd forintra emelte az értékesítést).

Az RBC Capital Markets londoni elemzői szerint ugyanakkor - jóllehet a miniszteri bejelentésben szereplő hiánytervek "nagyon hasonlatosak" az IMF/EU-megállapodásban szereplő deficitcélokhoz - a teljesítés feltételezi az IMF által ellenzett bankadó behajtását is.

A cég szerint "emelkednek még akadályok"' a magyar befektetési termékek piacai előtt. Az RBC elemzői kiemelik az MNB-elnök fizetésének ügyében az EU-bizottsággal vívott "összecsapást", amelynek a ház szerint nem lesz könnyű a végére jutni, és amelynek "lesznek következményei".

Az RBC Capital Markets ugyanakkor megerősítette azt a véleményét, hogy a magyar gazdasági alapmutatók jobbak a széles körben feltételezettnél. A legutóbbi fejlemények arra utalnak, hogy most már a gazdaságpolitikai döntéshozók is látják a kedvező költségvetési pozíció megőrzésének és az átlátható gazdaságpolitikai tervek ismertetésének előnyeit - áll a cég csütörtöki londoni helyzetértékelésében.