A főként elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyártó ABB a héten jelentette be, hogy az év végén bezárja ózdi gyárát, ami mintegy 1200 munkahelyet érint - írja az MTI.

A cél az, hogy a társaság munkavállalói mielőbb új állást találjanak, ezért a tárca prioritásként kezeli az ózdiak ügyét - mondta Palkovics László.

Az ABB arról tájékoztatta, hogy nem azért hozta meg döntését, mert nem volt elégedett az ózdiak munkájával, hanem azért, mert a termék "kifutott".

A legoptimálisabb az lenne, ha a gyár egyben maradna, befektetők érkeznének, erre pedig van remény, a munkavállalók képzettek. "Készek vagyunk, hogy ehhez támogatást nyújtsunk".

Már nagyon sok vállalat jelentkezett a térségből, hogy az elbocsátandó, képzett dolgozókat alkalmaznák, a tárca ehhez is támogatást ad.

Az ABB kedden a piaci kereslet csökkenésével indokolta az ózdi gyár bezárását, amely 2018-ban került a tulajdonába a GE Industrial Solutions felvásárlásának részeként.

Az üzem 2020 végén áll le véglegesen. A megmaradó néhány gyártósort az ABB más üzemeibe telepítik át. A döntés nem befolyásolja az ABB egyéb magyarországi befektetéseit.