A kormány 2022. február 11-én este kihirdetett rendelete a szakszervezetek álláspontja szerint alaptörvény-ellenes. A szakszervezetek nem fogadják el, hogy a kormány a felhatalmazási törvényre hivatkozva alapjogot korlátoz. Ehhez nincs joga, ez joggal való visszaélés - írja közös közleményében a PDSZ és a PSZ.

A szakszervezet szerint a kormány tartsa tiszteletben, hogy a bíróság független hatalmi ág, sztrájkügyben a független bíróságnak a dolga és joga  döntést hozni.

Álláspontjuk szerint a rendelet előírásai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, azzal, hogy hónapok óta mindennaposak az óvodákban, az iskolákban a csoportösszevonások, mert eddig sem volt, és most már különösen nincs elegendő pedagógus és segítő munkatárs a feladatellátásra.

Ez a fő oka egyébként a sztrájkhelyzetnek - áll a szakszervezetek közleményében.

Ha az iskolai és iskolán kívüli programokban azokat szabályokat alkalmaznánk, amelyeket a rendeletbe írtak, nem működnének az intézmények egy percig sem - nemcsak sztrájk alatt, a sztrájkon kívül sem - hangsúlyozzák a szakszervezetek.

Úgy vélik, hogy a negyedik és ötödik járványhullám tetőzésekor a kormány egyáltalán nem figyelt oda ezekre a körülményekre, amelyeket most kizárólag a sztrájk idejére, a sztrájkjog korlátozására akar alkalmazni. A sztrájk alatti tanítás elrendelésének pedig köze nincs a járványhoz - ezt az elsőfokú bíróság megállapította, a másodfokú bíróság pedig jogerősen helybenhagyta.

A közlemény szerint a szakszervezetek nem hagynak fel a sztrájkjog védelmezésével, ha kell, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet. Nem tesznek le a sztrájk előkészítéséről, és válaszlépésként más, nagyszabású akciókat is terveznek.