Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az unió területén, a szigorú nukleáris szabályozásáról közismert Finnországban megvalósuló hanhikivi projektnél már folyamatban van a munkagödör kialakítása, miközben a létesítési engedély iránti teljes kérelmüket még nem nyújtották be a finn nukleáris hatósághoz - mondta Süli János tárca nélküli miniszter a napilapnak.

A tervezett hazai jogszabály-módosítás nem jelent enyhítést, előírásokat, követelményeket nem módosít, a hatóság felügyeleti jogosítványai nem változnak, egyedüli célja, hogy a paksi telephelyen az előkészítő földmunkák korábban megkezdődhessenek. A Nukleáris Biztonsági Szabályzat szerinti bármiféle létesítési tevékenység továbbra is csak a létesítési engedély megszerzését követően indítható meg - érvelt a miniszter.

A finn projekttársaság már megkezdte a leendő munkatérből a talajkitermelést, a munkagödör kialakítását, valamint a vízzáró fal kivitelezése is a folyamatban van. Ez a terület a majdani atomerőmű helyéül szolgál. A finnek mindezt a munkát úgy végzik, hogy nincs szükségük telephelyengedélyre  - Paks II.-nél ez már jogerős -, és még nem nyújtották be a komplett létesítési engedély iránti kérelmet sem.

Paks II. mindezen munkák engedélyezési eljárását a tervezett módosítás alapján csak három hónappal azt követően kezdhetné meg, hogy a teljes létesítési engedély iránti kérelem benyújtásra került a hatóság felé. Így a nukleáris biztonsági előírásokat szem előtt tartva a paksi telephelyen továbbra is biztosítottak lesznek a folyamatos munkavégzés feltételei.