A Paks 2-es atomerőműterv létesítési engedélykérelmének eljárása várhatóan 2021 őszéig tart - idézi a Népszava az Országos Atomenergia Hivatal közleményét. A hatóság most először jelölte meg a több ezer milliárdos beruházás engedélyezésének lehetséges időpontját. Ez ugyanakkor szakértők szerint máris felveti a csúszás esélyét.

A kérelmet - többévnyi késlekedés után - tavaly június végén adta be a magyar állami Paks II Zrt. A bírálatra a hatóságnak alapesetben 12 hónap áll rendelkezésére. A mostani nyilatkozat alapján ez vélhetőleg nem teljesül, hisz akkor már nyár elejére végezniük kellene. Az egy év további három hónappal meghosszabbítható, ami szeptember végén ér véget. Mivel azonban az ősz szeptember 22-től december 21-ig tart, a hatóság csak akkor maradna a kibővített engedélyezési időn belül, ha az évszak legelején, szeptember végéig kiadná az iratot.

Az engedélyezés a szüneteltetéssel járó hiánypótlások miatt tovább nyúlhat. Ezek hossza ugyanis hozzáadódik az ügyintézési időhöz. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) eddig kétszer kért hiánypótlást Paks II Zrt-től, júliusban és decemberben - közölte megkeresésünkre Fichtinger Gyula főigazgató. Ezek viszont egyelőre beleférnek a 15 hónapba és csak akkor okoznak csúszást, ha a válasz késik - szögezte le.